Je merkt er weinig van, maar inflammatie is vaak het begin van een van de welvaartsziekten: hart- en vaatkwalen, diabetes en kanker. Het is de belangrijkste onderliggende oorzaak van deze chronische kwalen en daarom onderwerp van veel onderzoek.

Ook neurodegeneratieve ziekten bij ouderen zoals alzheimer en dementie verergeren door inflammatie. Dat is al vaker opgemerkt. Onderzoekers van de Johns Hopkins universiteit in Baltimore hebben met een langlopende studie (20 jaar) aangetoond dat de achteruitgang in cognitieve vaardigheden op hogere leeftijd toe te schrijven is aan een verhoogde inflammatie op middelbare leeftijd.

Het onderzoek maakte deel uit van The Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC), een langlopende prospectieve cohortstudie. Het belang van de studie is volgens de onderzoekers het nieuwe inzicht dat neurologische verslechtering vroeg aangepakt moet worden.

Een groep van ruim 15.000 Amerikanen, man en vrouw, blank en zwart, tussen 45 en 65 jaar, werd in die 20 jaar enkele malen getest op biomarkers die inflammatie aantonen. Ook werden hun cognitieve vaardigheden getest. Daaruit kwam een verband bovendrijven tussen een verhoogde inflammatie en afnemende geestelijke vermogens, zoals geheugen, verwerkingssnelheid en executieve functies van de hersenen.

De mate van inflammatie en de neurologische verslechtering vertoont geen lineair verband. Ook is inflammatie niet de enige factor. Hoge bloeddruk en een verstoord lipidenprofiel (te veel vetdeeltjes) dragen ook bij aan de verslechtering van hersenfuncties.

De onderzoekers houden nog een slag om de arm. De verhoogde inflammatie zou ook alleen een indicatie van neurologische achteruitgang kunnen zijn, maar niet de oorzaak.
Dit artikel afdrukken