Het ziet er heel overtuigend uit. De tranen zouden je in de ogen kunnen springen van de rol die een product in onze intermenselijke relaties kan spelen.
Maar onderwijl is er nog het een en ander bij zo'n filmpje te vertellen.
Wist je dat India ook het land is dat razendsnel onderweg is naar het aantal van 100 miljoen diabetes type 2 patiënten? De jonge Nederlandse fotografe Marleen Hoftijzer legde dat gegeven in sprekende beelden vast.
De groeiende buikomvang van vele mensen in India is het gevolg van het rijker worden van het land, waardoor het McFood gaat eten en drinken. Frisdrank, waaronder, Coca-Cola is daar een van de belangrijke onderdelen van. Direct, door de suikerhoudende varianten van het product, en indirect, door de lifestyle die zelfs de suikerloze varianten met zich meebrengen.
En dan zo'n promotie in een land met een bevolking die genetisch wat meer aanleg heeft dan wij om eerst te dik en vervolgens diabeet te worden.
Wat moeten we van zo'n sociaal gezicht nou vinden?
Fotocredits: Coca-Cola
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Met Coca Cola maak je vrienden, behalve als je gay bent...
Ook de #CheersToSochi-campagne van McDonalds loopt niet echt lekker:
is door actievoerders gekaapt.
Je moet nu eerst akkoord gaan met een ellenlange partij terms & conditions
als je wilt "cheeren".
Dit is ook Coca Cola
Zero tolerance Coca Cola
Hulde aan een bedrijf dat zijn kracht inzet voor maatschappelijke doelen!! Maar het is naïef om te denken dat een bedrijf in zijn eentje DE oplossing kan bieden.
Maatschappelijke problemen los je in de maatschappij op, iedereen speelt een rol. Ook en misschien wel juist bij het probleem van overgewicht. Coca cola heeft belang bij de verkoop, maar ook bij gezonde klanten! En trekt zich wel degelijk wat aan van goed onderbouwde kritiek.
Het probleem is veel te groot voor een speler. De last van overgewicht dragen we als maatschappij, niet als bedrijf. We hebben een collectieve verantwoordelijkheid.
Stel je voor dat iedereen zijn verantwoording zou nemen. Om te beginnen jijzelf. Ben jij al op gezond gewicht? Leef jij bewust? Eet jij gezond? Ben jij een rolmodel voor je kinderen, werknemers, buren of ouders? Er zijn geen vaste spelregels. Houd het doel voor ogen: iedereen op gezond gewicht en lekker fit. Vier de successen van een ander samen! Of vier gewoon eens iets :-).
Ik ben misschien naïef, maar ik denk dat het op die manier kan en dat samenwerken de enige manier is.
Hoeveel goed moet kwaad doen om goed te worden? Of: hoeveel kwaad moet goed doen om kwaad te worden? Sommige mensen hebben moeite met het filmpje, omdat ze moeilijk kunnen verenigen dat een bedrijf dat moedwillig miljarden mensen vergiftigd met een verslavend en dikmakend drankje ook iets goeds kan doen, of iets vanuit een goede intentie.
Het product (Coca) Cola heb ik niets mee. Maar dat een bedrijf/merk zijn maatschappelijke positie inzet om bruggen tussen mensen te slechten en om optimisme te brengen is natuurlijk zeer te prijzen. Als dat leidt tot meer verkoop voor dat bedrijf: alleen maar hulde. Want hoe duurzamer het effect. Doet niets af aan de hoogst onduurzame kant van cola natuurlijk.
Hoe dan ook, dit is hoe marketing van/communicatie over duurzaamheid en MVO moet!