De internationale beweging Break Free From Plastic bestaat uit bijna 1.300 actiegroepen, verspreid over 42 landen en 6 continenten. Zij identificeerden duizenden merken tijdens 239 opruimacties waarbij ze 187.000 stukken plastic afval verzamelden. Plastic dat was bedoeld voor eenmalig gebruik.
Coca-Cola was het merk dat wereldwijd het meest frequent werd gevonden, in maar liefst 40 van de 42 landen waar een opruimactie plaatsvond. Eerder maakte het bedrijf bekend dat het in 2030 de helft van al zijn verpakkingen van gerecyclede materialen gaat fabriceren. Andere grote plasticvervuilers zijn Nestlé, PepsiCo, Danone, Mondelez International, Procter & Gamble, Unilever, Perfetti van Melle, Mars Incorporated en Colgate-Palmolive.
De plasticsoort polystyreen werd het meest gevonden. Die kan meestal niet gerecycled worden. Met PET, daarna de meest gevonden plasticsoort, is dat wel mogelijk.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kunnen fabrikanten niks met ingeleverde flesjes?
Ik betaal elke zaterdag statiegeld voor een paar flesjes, breng de lege flesjes de volgende zaterdag terug en krijg dan ook het statiegeld terug. Gevolgen: geen rotzooi, de fabrikant kan de flesjes hergebruiken en er komt geen zwerver aan te pas. En flesjes waar geen statiegeld op zit breng ik naar de glasbak.
Afval is als je het slim aanpakt gewoon weer een grondstof. Dat heet circulaire economie. Bereid je er maar op voor dat het steeds meer die kant op gaat. Je kunt blaffen wat je wil, maar de karavaan trekt verder.
Wouter Klootwijk #6 de situatie die jij beschrijft doet me meteen denken aan taferelen in ontwikkelingslanden waar de arme onderlaag vuilnisbelten afstruinen om voor bruikbare/verkoopbare spullen te kijken.
De hoogopgeleiden/elite die ons willen zeggen hoe we de wereld moeten redden hebben vaak riante salarissen, voor hun maak het niet uit als iets 25 cent duurder wordt in de winkel. Zij begrijpen niet dat het weggooien van iets in de natuur veel makkelijker is dan naar de supermarkt gaan voor statiegeld want mensen willen zo snel van hun rommel af.
Wouter v.d. Weijden op aluminium waar blikjes van gemaakt worden krijg je geld als je het inlevert bij de oud-ijzerhandel.
De rede dat er statiegeld op Pet flessen en bierflessen is niet om de afvalstroom in te dammen, maar omdat de fabrikant de bierflessen en petflessen weer hergebruiken. ingeleverde flesjes en blikjes kunnen de bier en frisdrankfabrikanten niets mee.
Niemand wil betalen voor rotzooi waar ze niks mee kunnen, waarom ze bedrijven er dan toe verplichten?
Als je zo graag statiegeld wilt op flesjes en blikjes, dan ook statiegeld op drugsafval, aangezien drugsafval een veel groter probleem is dan blikjes en flesjes.
"Verandert niets..." ? Toch wel. Ja, wat rijke showoffs die doen van "kijk mij het eens aan m'n reet roesten want ik ben zo rijk", dezelfden die hun sigaar aansteken met bankbiljetten zogezegd, en een laag kansarmen die er een stuiver aan verdienen, maar daartussenin zit het overgrote deel die wat meer kostenbewust is en inderdaad veel minder of niets weg gaat gooien.
Jaren geleden zag ik het ook op IJsland, Harry van den Burg. Mensen met enorme plastic zakken vol lege drankblikken.
Het komt er op neer dat rijkeren hun afval weg flikkeren en armen er de statiegeldverpakkingen uit vissen. Het werkt vast wel hier en daar. Maar het verandert niets aan de wereldwijd verspreidde wegflikkergewoonte.
Op kauwgum wordt geen statiegeld geheven, maar wee de zwerver in New York of Singapore die het uitspuugt. Straf!
Wouter K.: niet waar hoor, dat statiegeld in armere landen niet zou werken. Zoals je naamgenoot al aangeeft, zijn er juist daar plenty mensen die het niet alleen niet beneden hun stand vinden om op te rapen en naar een verzamelpunt te gaan (lopen!), maar er ook naar hun begrippen redelijke beloning voor kunnen verdienen. Zie het voor m'n ogen gebeuren.