De vier bedrijven weigeren over te stappen op dopjes die vast zitten aan de plastic flesjes voor eenmalig gebruik. Losse flesdoppen zijn een verhaal apart in de plasticvervuiling. Ze behoren tot de meest gevonden stukken plastic op de Europese stranden en worden, door hun kleine formaat ingeslikt door vogels en zeedieren, met alle nare gevolgen van dien.

Het voorstel van de Europese Commissie om 'aan-de-fles-vastzittende' doppen verplicht te stellen is daarom zo gek nog niet.

Ook bij blikjes zit het lipje immers al jaren vast. Maar de vier voedingsconcerns denken daar anders over. Zij willen hun flessen mét dopjes laten inleveren en kunnen recyclen. In 2025 zou 90% van de flessen én doppen ingezameld moeten kunnen worden.

In de brief vragen de bedrijven om meer tijd, onder meer om een proef te kunnen doen met het inleveren van flessen mét dop, in Nederland en Duitsland. Volgens de bedrijven laten data uit landen met een statiegeldsysteem - zoals Nederland - zien dat plastic flessen vrijwel altijd met dop ingeleverd worden. Volgens het Recycling Netwerk is de brief een doorzichtige poging tot uitstel, in de hoop dat het afstel wordt.

Foodlog-verslaggevers valt tijdens het boodschappen doen op dat duurdere merken flesjeswater nog altijd losse doppen hebben. Maar bijvoorbeeld de flesjes water van Lidl hebben in stilte al geruime tijd een dopje dat aan de fles blijft zitten. Dat geldt niet voor de grotere flessen die in de statiegeldautomaat kunnen. De machine betaalt alleen uit als de losse dop er terug opgedraaid is.
Dit artikel afdrukken