Coca-Cola ziet brood in een innovatie van CuRe Technology. De start-up uit Emmen ontwikkelde een nieuwe methode om PET-flessen te recyclen. Coca-Cola wil daar graag gebruik van maken. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Voor de jaarlijkse productie van zo’n 117 miljard plastic flessen gebruikt Coca-Cola nog altijd een groot percentage zogenoemde virgin materialen: nieuw plastic gemaakt van aardolie. De PET-flessen die in Nederland gemaakt worden (zo’n 7,5 miljard in 2019) worden op dit moment van 50% gerecycled plastic gemaakt. Het frisdrankconcern wil dit verduurzamen. De investering past goed in deze plannen.

CuRe Technology kan via een zuiveringstechnologie de flessen 100% hergebruiken. De manier hangt tussen mechanische en chemische recycling in. “We breken het plastic af, maar niet helemaal tot de oorspronkelijke grondstof. Daardoor kost het proces ons veel minder energie”, zegt Josse Kunst van CuRe. Kunst is voorstander van de invoeren van statiegeld op kleine flesjes. “Hoe beter je weet wat er binnenkomt en hoe schoner dit is, hoe beter we het kunnen recyclen.”

Het moet meer dan alleen een investering worden. Beide bedrijven willen ook daadwerkelijk gaan samenwerken. Kunst ziet de investering vooral als een stamp of approval. Al kan zijn bedrijf met het geld de proeffabriek natuurlijk flink uitbreiden.

Diageo, het moederbedrijf van drankmerken Johnnie Walker, Smirnoff en Guiness, Unilever en PepsiCo komen vanaf 2021 met een recyclebare papieren drankfles, schrijft De Standaard. De bedrijven maken gebruik van het ontwerp en de technologie van Pulpex Limited van het bedrijf Pilot Lite.
Het Financieele Dagblad - Coca-Cola investeert in Nederlandse start-up voor plastic recycling
  • Deel
Druk af