Zijde is biologisch afbreekbaar, geurloos én eetbaar. De wetenschappers zien een coating van zijde daarom als een veelbelovende manier om het bederf van kwetsbaar fruit tegen te gaan.

Een laagje stevige eiwitten
In zijde zitten onoplosbare fibroïne-eiwitten die een kristallijne structuur vormen. De Amerikaanse wetenschappers maakten deze eiwitten oplosbaar in de vorm van nanodeeltjes. De dunne zijde-coating (27 tot 35 micrometer) is vergelijkbaar met het waslaagje dat sommige soorten fruit van nature produceren. Het laagje beschermt tegen water en zuurstof.

In het onderzoek dompelden de onderzoekers verse aardbeien onder in een badje met een zijde-eiwitoplossing. Dit herhaalden ze tot 4 keer om de aardbeien vervolgens met waterdamp onder vacuüm te behandelen. De eiwitten vormen daardoor een stevige structuur. Hoe langer de behandeltijd, hoe steviger de coating.

Verse aardbeien en bananen
De aardbeien met de meest stevige coating bleven 7 dagen fris buiten de koelkast, terwijl hun ongecoate soortgenoten uitdroogden en verkleurden. De onderzoekers voeren soortgelijke testen uit op bananen die, in tegenstelling tot aardbeien, na het plukken nog doorrijpen. De zijdecoating vertraagde het rijpingsproces en de bananen bleven langer stevig.

Hoewel deze testen veelbelovend lijken om op een natuurlijke manier houdbaarheid te verlengen, moet vervolgonderzoek nog één belangrijk element testen: de invloed van de zijdecoating op de smaak van het fruit.
Dit artikel afdrukken