Afgelopen maand verminderde de wereld zijn dagelijkse kooldioxide-uitstoot met 17%. Dat blijkt uit een studie in Nature en werd vastgesteld op het hoogtepunt van de lockdowns overal in de wereld.

Een internationaal team van onderzoekers berekende dat de kooldioxide-emissies voor het jaar 2020 als geheel vermoedelijk zal eindigen tussen 4% en 7% lager ten opzichte van 2019. Dat is de grootste jaarlijkse daling van de koolstofuitstoot sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het zal 7% worden als de strengste lockdownregels het hele jaar door in een groot deel van de wereld blijven gelden. Als ze binnenkort worden opgeheven zal de daling blijven steken op 4%, nog steeds een formidabel resultaat waar het klimaatakkoord van Parijs niet van zou hebben durven dromen.

Gedurende één week in april, hebben de Verenigde Staten hun CO2-uitstoot zelfs met ongeveer een derde verlaagd. China, 's werelds grootste uitstoter van klimaatveranderende gassen, heeft zijn koolstofvervuiling in februari met bijna een kwart verminderd. India en Europa verminderden de uitstoot met respectievelijk 26 en 27 procent.

Zulke lage wereldwijde emissieniveaus zijn sinds 2006 niet meer voorgekomen. Maar als de wereld volgend jaar weer normaler gaat functioneren zal de tijdelijke vermindering niet meer blijken dan een druppel op een gloeiende plaat zegt hoofdauteur Corinne LeQuere, klimaatonderzoeker bij de Universiteit van Oost-Anglia: "Het is alsof je een bad hebt dat gevuld is met water en je de kraan 10 seconden lang uitschakelt."
Nature - Temporary reduction in daily global CO2 emissions during the COVID-19 forced confinement
Reageer
  • Deel
Druk af