In Zwitserland heeft het bedrijf Climeworks een fabriek geopend om CO2 uit de lucht te halen. Volgens De Morgen is het de eerste commerciële installatie ter wereld. De afvanginstallatie staat net buiten Zürich. Hij draait sinds 31 mei op de restwarmte van een nabijgelegen afvalverwerkingsbedrijf en haalt 900 ton CO2 per jaar tot uit de lucht. Het gas gaat, samengeperst, als meststof naar een tuinbouwbedrijf in de buurt. Zo maken de Zwitsers geld met het klimaatprobleem. Enkel een koolstofarme economie is niet voldoende om de klimaatdoelen van de Parijse overeenkomst te behalen. De Zwitserse installatie kan bijdragen aan de vermindering, maar dan moeten er wel veel meer van komen. Climeworks wil tegen 2050 1 % van de wereldwijde uitstoot filteren en heeft daar dan een kwart miljoen installaties voor nodig. Mest is niet de enige afzetmogelijkheid. Het bedrijf denkt ook aan de frisdrankindustrie (koolzuurgas) of aan een CO2-neutrale brandstof.
De Morgen - CO2 uit de lucht halen en er geld aan verdienen: zo pakken de Zwitsers het aan
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er wordt ook gedacht aan het gebruik van CO2 bij de productie van (bouw)stenen. Op die manier komt het niet terug in de atmosfeer.
http://m.deredactie.be/#!/snippet/5927e16dc447b0181367f2b0/533a942e0cf292d9d2d5d8b4
Die prijsdaling zegt helemaal niks zolang groen nog niet in de plaats komt van de prime movers van deze maatschappij. Tot nu toe is het met de teruglevergarantie nog maar speelkwartier.
Joost van Kasteren, zou ook jij je licht hier nog eens over willen laten schijnen?
Dolgraag zou ik ook Smil en Patzek zo oproepen, maar zij hebben helaas geen account en lezen slecht Nederlands.
Hendrik #7 dat heet in jargon energietransitie, en die zou weleens sneller kunnen gaan dan we nu voor mogelijk houden. Kijk bijvoorbeeld naar de daling van de prijs van windenergie en zonne-energie. In Pijnacker wordt al volop gewerkt met geothermie. En zie de ambities van de haven van Rotterdam .
Het is natuurlijk vallen en opstaan, maar dat geldt ook voor de technologie die we nu normaal vinden. Weinigen willen in een auto van 100 jaar geleden rijden, of een computer van 30 jaar oud gebruiken.
Warmtepomp voor de zeer goed verdienenden wel te betalen, vorige week weer een uitgerekend. €14000,00, ex. Een cv-ketel voor €680,00. Er moet nog heel wat veranderen lijkt mij.