In 2017 bereikte de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer de recordhoogte van 405,5 deeltjes per miljoen deeltjes. Een stijging met 0,5% ten opzichte van 2016, toen er sprake was van 403,3 CO2-deeltjes per miljoen. Dat maakte de World Meteorological Organization (WMO)van de Verenigde Naties bekend. Vanaf 1990 nam de concentratie van CO2 en andere broeikasgassen met 41% toe. In vergelijking met het pre-industriële tijdperk ligt de CO2-concentratie nu op 146%, de methaan-concentratie op 257% en de stikstofdioxide-concentratie op 122%.

Volgens de organisatie draagt de broeikasgasconcentratie bij aan de opwarming van de aarde, het smelten van de ijskappen en extremer weer.

De laatste keer dat de aarde een vergelijkbare CO2-concentratie had, was 3 tot 5 miljoen jaar geleden. Dat ging toen gepaard met een temperatuur die 2 à 3 graden hoger lag dan nu, maar ook met een zeespiegel die minstens 10 meter hoger lag.

CO2 blijft honderden jaren in de atmosfeer aanwezig en nog langer in de oceanen. De stijgende trend van CO2-uitstoot is dan ook niet zomaar om te buigen, zelfs als alle landen zich houden aan de afspraken van het Parijse klimaatakkoord om per 2030 de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen met 40% te reduceren vergeleken met 1990.

broeikasgassen wmoFotocredits: Tabellen broeikasgasuitstoot, World Meteorological Organization
Greenhouse gas levels in atmosphere reach new record
Reageer
  • Deel
Druk af