Inert, van nature waterdicht en onverslijtbaar
Clayver ontwierp en testte een bolvormig vat van een keramisch materiaal. Ze kozen voor een supergladde container. Dat zorgt ervoor dat vaste bestanddelen zich niet kunnen hechten aan de binnenkant van het vat. De bolvorm zorgt ervoor dat het gistende vocht optimaal met al zijn bestanddelen in contact blijft en de wijn volledig kan gisten.
Volgens de makers is een Clayver-bol de ideale omgeving om wijnen in te laten rijpen. Het materiaal is namelijk volledig neutraal. Het staat geen smaken of geuren af aan de wijn, is vele malen minder poreus dan een houten vat en praktisch onverslijtbaar. Je sluit de bol af met een plat deksel van glas. De bollen zijn - met hun standaard - maar iets duurder dan een eikenhouten vat. Ze zijn er in verschillende afmetingen: 250, 350 en 400 liter.
Wijnschrijver Jamie Goode zag de Clayver-bollen in de praktijk, bij een Finse wijnmaker in de Chianti. De bollen lijken tot dusver vooral ideaal voor het opleggen van de wijn gedurende meerdere jaren. Wat een aantal jaren in een Clayver-bol betekent voor de smaak, is nog niet bekend. De makers van de Clayver, zelfverklaarde wijnfanaten, hebben er echter alle vertrouwen in. Of wijnmakers er hun geld en reputatie aan wagen, moet nu gaan blijken.
Fotocredits: Clayver.it
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Omdat hij zelf veroudert, Nick. Ook frisse wijnen (die geen hout hebben gehad) hebben een ouderingscyclus. Uiteraard, hoe meer tannines, hoe langer. Ik zou niet weten waarom een Cabernet Sauvignon (veel tanines) niet zou winnen aan een jaar of 6 à 7 wachten. Twee jaar geleden proefde ik een Franse Gamay/Pinot (weinig tanines) - inox en nog een 'vin naturel' (geen sulfiet) ook - uit 2003 (een jaar vol vochtstress): een smaakverrassing die je nergens kunt kopen. Toch geef je zo'n wijn normaal gesproken niet meer dan 2 a 3 jaar om 'm op zijn top te proeven.
En hoe doe je de eikenhouttannines? Met een druppeltellertje?
Als de wijn met niets reageert kan hij ook moeilijk verouderen, evolueren. Waarom dan wijn bewaren?
Dat van glasvezeltanks heb ik nooit begrepen. Tenzij er een thermoplast lining in zit met een levensmiddelen goedkeuring. Maar ook dat voorkomt niet altijd diffunderen. Want alle thermoharders (polyester, vynilester, epoxy e.a.) kennen emissies van o.a. styrene en aanverwanten, dat gebruikt wordt om de kunstharsen vloeibaar te maken voor verwerking. Die emissies worden ook nog een gestimuleerd op hogere omgevingstemperaturen. Je ziet de tanks soms buiten in de warmte staat onder een afdak. Op sommige (o.a. DSM resins) zit een FDA approval, maar dat gaat niet altijd op voor het verwerkt product. Zie liever Roestvast staal als alternatief voor hout.