'Perilla aldehyde' komt van nature onder meer voor in de schil van citrusvruchten. Het wordt gebruikt in gebak, toetjes, vleesproducten, alcoholische en niet-alcoholische dranken om een citrusluchtje en een kruidige citrussmaak te geven.

In 2013 kwamen er signalen dat de stof (en nog 9 nauw-verwante stoffen) mogelijk genotoxisch zou zijn. Daarop verzocht de Europese Commissie de EFSA om een nieuwe veiligheidsevaluatie. Daaruit komt nu dat er bij het in vivo (ratten als proefdieren) onderzoek een statistisch significante toename was van breuk in DNA strengen in de lever bij een inname van 700 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dat werd tot op heden gezien als de maximum toegestane dosis.

Bijvoorbeeld, van perilla aldehyde, de meest gebruikte stof, wordt jaarlijks in de hele EU ongeveer 17 kilo gebruikt. Dat is echt maar een heel klein beetje
Hoewel het panel wat vraagtekens zette bij de controledata, concludeert het toch dat perilla aldehyde genotoxisch is. Dat betekent dat de stof schade toebrengt aan het DNA. Het Panel zegt dat "p-mentha-1,8-dien-7-al [FL-no: 05.117] genotoxisch is bij proefdieren en dat er daarom een veiligheidsrisico verbonden is aan het gebruik ervan als smaak- en geurstof."

De EFSA moet nu besluiten welke actie genomen na deze constatering.

Een woordvoerder van EFSA stelt op FoodNavigator: "De hoeveelheden van deze stoffen in voedsel zijn zo miniem dat het onwaarschijnlijk is dat consumenten er schadelijke gevolgen van ondervinden. Bijvoorbeeld, van perilla aldehyde, de meest gebruikte stof, wordt jaarlijks in de hele EU ongeveer 17 kilo gebruikt. Dat is echt maar een heel klein beetje."

De volledige opinie is hier na te lezen.

Fotocredits: 'Marmalade 02', Lenore Edman
Dit artikel afdrukken