De EU lijkt de eerste stappen te zetten op weg naar een enigszins geconcerteerde reactie op de Russische importstop op voedingsmiddelen uit de EU. Sprak landbouwcommissaris Dacian Ciolos afgelopen vrijdag nog zijn vertrouwen uit in de 'veerkrachtige landbouwsector', om daaraan toe te voegen dat het wel enige weken kon duren voor steunmaatregelen in konden gaan, zijn maandag dan toch de eerste stappen gezet.

Bezwaar bij WTO
'Voor de eerste sector, perziken en nectarines, zijn inmiddels steunmaatregelen afgekondigd', schrijft Boerderij. 'De Europese Commissie heeft maandag een taskforce ingericht die de gevolgen van de Russische boycot in kaart brengt, inclusief de kansen om de Europese producten elders af te zetten. Donderdag komen de lidstaten bijeen om over de zaak te spreken. Europese diplomaten hebben maandag landen als Brazilië gevraagd geen extra goederen te leveren aan Rusland om de Europese producten te vervangen. Ze vinden het niet kunnen dat landen profiteren van de huidige situatie. De EU overweegt een bezwaar in te dienen tegen Rusland bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.'

'Afwachtend en laconiek'
Minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het nog 'te vroeg' is om de gevolgen voor de Nederlandse agrarische en aan de agrosector gerelateerde sectoren te overzien. Tweede Kamerlid Jacco Geurts (CDA) vindt het daarin geformuleerde standpunt ongerijmd: "Het is onbegrijpelijk dat de regering zo'n afwachtende en laconieke houding aanneemt terwijl onze mkb'ers in de agrarische sector in een crisis gedrukt worden. Als Nederland niet snel handelt zullen ondernemers de dupe zijn van de ruzie tussen de EU en Rusland", citeert Boerderij.
Dit artikel afdrukken