Met de Alchema kun je zelf cider of wijn maken van fruit. Een uitkomst voor degenen met een appel- of perenboom in de tuin die opeens met meer fruit zitten dan ze op kunnen. Zelfs voor de bezitter van een Minitree op het balkon kan de Alchema een uitkomst zijn als de oogst overvloedig uitvalt.

'Connected'
Cider maken ligt wat minder voor de hand dan zelf bier brouwen. Voor bierbrouwen zijn allerlei apparaten en thuisbrouwkits op de markt.

Dat vonden de makers van de Alchema, een groep cider-liefhebbers uit Thailand, een gat in de markt. Zij bedachten een manier om zelf thuis cider te maken. Maar dan wel 2.0, smart dus, in een fraai vormgegeven apparaat met een app. Begin deze maand stonden ze, na 2 jaar ontwikkelen en een ruim 4 maal overtekende Kickstartercampagne op hightechbeurs CES.

Geduld
Je kiest een recept uit op de app, steriliseert de glazen kan met UV-licht (ingebouwd in het apparaat), vult deze met de benodigde ingrediënten (ook de weegschaal is ingebouwd), voegt gist toe en laat de Alchema zijn werk doen. Via de app blijf je precies op de hoogte van wat zich in de Alchema afspeelt en hoe lang je nog geduld moet oefenen tot je cider klaar is. Dat duurt voor cider zo'n 1 tot 2 weken, op wijn zul je zo'n 6 weken moeten wachten. In één brouwsessie maakt de Alchema van sap 2,4 liter cider, van fruit 2 liter. Over filteren of bottelen zeggen de makers niets. Zij schenken rechtstreeks uit de kan in onderstaand filmpje.

Of al dit gemak de prijs van $429 rechtvaardigt?

Financieel redt het apparaat het niet. In Frankrijk kun je voor anderhalve euro al een behoorlijke fles cider vinden in de supermarkt. Al zou je de cidermachine volcontinu laten draaien, zul je er per jaar toch niet meer dan een 70 à 80 flessen cider mee kunnen maken. Die kosten dan zo'n 5 à 6 euro per stuk - en dat is nog zonder de kosten van de ingrediënten en bij Alchema te bestellen gist. Je kunt daarna natuurlijk wel scoren met je eigen granaatappel- of vijgencider - zonder gedoe met emmers gistend fruit in de meter- of kelderkast.

Dit artikel afdrukken