Europarlementariër Peter van Dalen (CU) wil het dossier pulsvissen weer op de agenda krijgen in Brussel, meldde De Telegraaf eerder deze week. Maar dan wel met een nieuwe naam: 'smart-fishing', gezien de beladen historie.
Ook minister Piet Adema (ook ChristenUnie) blijkt dat een uitstekend idee te vinden. Nederlandse vissers staan te popelen. Want pulsvissen is een duurzamere vorm van visserij. Er is minder brandstof voor nodig, de bodem wordt er minder door omgewoeld en er is ook nog eens minder bijvangst. Dat zegt Nederlands wetenschappelijk onderzoek.

Waarom is pulsvissen dan niet al lang de standaard? Daar waren de Nederlandse overheid en vissers zelf debet aan. Nederland speel een gevalletje 'bied een vinger en ze nemen de hele hand': Nederland hengelde in no time tientallen vergunningen binnen terwijl de vergunningen bedoeld waren om pulsvissen te onderzoeken. In werkelijkheid concurreerde de Nederlandse vloot de Franse en Belgische weg.

Dat kwam Nederland duur te staan toen de Fransen een effectieve lobby inzetten tegen het 'elektrocuteren' van de hele zeebodem. Een totaalverbod op pulsvissen was het gevolg. Gebaseerd op emotie, niet op kennis, volgens Durk van Tuinen van de vissersbond. "Een schande", volgens de minister in De Telegraaf.

Nu moet dat anders. Samenwerking met de hele Europese visserij op het gebied van innovatie is het devies. Want, zegt Adema, "de Nederlandse visserij is te klein om het alleen te doen, we hebben elkaar nodig." Even afwachten of de Fransen er dit keer ook zo over denken. Zij beschuldigen vorig najaar de efficiënte Nederlandse flyshoot-vissers opnieuw van het leegvissen van de Noordzee. Logisch, want Frankrijk wil voor zijn eigen kustlijn een kleinschalige visserij in stand houden. Ironisch genoeg wil in Nederland het groene deel van de Kamer, waartoe ook de ChristenUnie een beetje behoort, terug naar een kleinschaliger veehouderij.