Zoals in Nederland de Gezondheidsraad regelmatig met nieuwe Richtlijnen gezonde voeding komt, gebeurt dat in de Verenigde Staten iedere vijf jaar. Daar is het het Dietary Guidelines Advisory Committee dat de wetenschappelijke fundering legt onder de Dietary Guidelines. Die overheidspublicatie heeft verreikende gevolgen voor wat en hoe Amerikanen eten, want op grond daarvan worden schoolmaaltijden bereid, reclamecampagnes opgezet en voedingsadviezen voor ontelbare Amerikanen opgesteld.

Geen cholesterolrichtlijn
Dit jaar lijkt er een aardverschuiving op te treden. Voor het eerst sinds 1961 wordt er geen aanbeveling gedaan over cholesterol. Volgens Walter Willett van de Harvard School of Public Health, heeft er de afgelopen jaren een "verschuiving in het denken" over cholesterol plaatsgevonden. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat cholesterol die we met ons eten binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het eten van eieren, helemaal niet per definitie schadelijk is. Er blijkt geen wetenschappelijk bewijs te zijn dat consumptie van cholesterolrijk (vetrijk) voedsel tot meer hartproblemen en een hogere sterfte leidt, stelt Wonkblog van de Washington Post.

Slechts 2.467 mannen
Dat wordt nog eens bevestigd in een vorige week in het BMJ verschenen meta-studie naar de onderzoeken die ten grondslag hebben gelegen aan de voedingsadviezen van de afgelopen jaren. Die miljoenen dieetadviezen die de afgelopen decennia mensen van de eieren, vlees en roomboter hebben afgehouden, blijken te zijn gebaseerd op de onderzoeksgegevens van slechts 2.467 mannen. Die uiteindelijk geen hogere sterfte lieten zien.

De Brits-Amerikaanse wetenschappers concluderen dan ook dat ten aanzien van vet "voedingsadvies niet alleen herzien moet worden; en zelfs nooit geïntroduceerd had moeten worden".

Marion Nestle: sceptisch
In haar reactie maakt de internationaal gerespecteerde voedingsprofessor Marion Nestle er op haar blog niettemin geen geheim van dat ze uiterst sceptisch is over de onderbouwing voor de nieuwe adviezen. Ze geeft aan te denken dat belangenverstrengeling achter onderzoek (vanuit de agro-industrie die dierlijke vetten, zuivel en eieren promoot) en het sterk gestegen statinegebruik eventueel bewijs twijfelachtig maakt. Statines verlagen het cholesterolniveau. Ethische commissies staan niet toe dat mensen in onderzochte risicogroepen hun noodzakelijk geachte medicatie wordt ontnomen zodat - zoals Nestle vermoedt - onderzoeksresultaten onzuiver worden.

Fotocredits: 'Sunny side up', Sheri Terris
Dit artikel afdrukken