Het chocoladefestival Choca wordt voor de tweede keer gehouden in Amsterdam. Twee weken lang staan circa zeventig restaurants en organisaties in de hoofdstad in het teken van chocolade.
Het festival is zaterdag van start gegaan. Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking opende het festival door in de Amsterdamse haven een lading duurzaam geproduceerde cacao uit Ivoorkust binnen te loodsen. Volgens de organisatie heeft Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld.

Chocolademenu
Tot 22 november stellen verscheidene restaurants een speciaal chocolademenu samen. Liefhebbers kunnen bij chocolaterieën in de hoofdstad chocola en bonbons leren maken. Ook zijn er wandel- en fietstochten waarbij deelnemers iets leren over de geschiedenis van cacao in Amsterdam.In Amstelveen vindt het bekende festival Salon du Chocolat plaats. Dat werd al eerder gehouden in Parijs, Tokio en New York. Onder meer presenteren chocoladeproducenten hier hun eigen producten.

Cacao-industrie
De Amsterdamse haven is een van de hoofdsponsors van het evenement. Met het festival wil de haven haar vooraanstaande rol in de wereldwijde cacao-industrie benadrukken. Jaarlijks komt er ongeveer 600 miljoen kilo cacaobonen binnen, vooral uit Ivoorkust en Ghana. Deze bonen worden in de Zaanstreek verwerkt tot halffabrikaten voor de chocoladeindustrie in Europa en de Verenigde Staten.


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken