Niettemin heb ik die longuets zaterdag meegenomen. Louter vanwege de informatie op het etiket. Het label vermeldt:
Ik heb voor de volledigheid de E-nummers even opgezocht:
E476 - aroma, vaniline
E 471 - mono- en diglyceriden
E475 - polyglycerolesters van vetzuren
E472a - esters van mono- en diglyceriden
E481 - natriumstearoyllactaat
E282 - calciumpropionaat
E202 - kaliumsorbaat
Dit is nou wat ik bedoel met over-informatie of non-informatie. Wat moet je er als consument mee? Helemaal niets, wat mij betreft. Je zou het 't liefst laten liggen. Mij schrikt het in ieder geval al behoorlijk af.
De kleur is lichtgeel en de consistentie sponsachtig. Smaak: flauw cakeachtig, geen bite en absoluut geen 'goed gevoel' na het eten. Je kunt ze het beste bij de koffie nemen, want brood, nee daar lijkt het in geen velden of wegen op!
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb een paar ambachtelijke (!) mueslibollen bij de Poeisz zien liggen!
Tarwemeel, rozijnen 30%, water, bakkersgist, havervlokken, cashewnoten 2.6%, dextrose, droge melkbestanddelen, pompoenpitten, zonnebloempitten, abrikozen 0.8%, appel 0.8%, plantaardige olie (gedeeltelijk gehard), bonenmeel, broodzout, roggebloem, emulgatoren (E471 mono- en diglyceriden van vetzuren, E472e mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetylwijnsteenzuur, E481 natriumstearoyl-2-lactylaat, E482 calciumstearoyl-2-lactylaat), ananas 0.4%, papaya 0.4%, amandelen 0.4%, hazelnoten 0.4%, maïszetmeel, suiker, kleurstof (E100 curcumine), geleermiddel (E450 difosfaat), aroma
Ik heb in navolging van Ailko de omschrijvingen van de e-nummers er ook even bijgezocht. Hoever moet je eigenlijk terug in de tijd voor iets ambachtelijk mag heten?
Nick & P,
Ik kon het niet laten en ben even naar beneden (Delhaize) gelopen.
Op de NewTree 'Bikini' verpakking (met 2 abrikozen prominent afgebeeld en de woorden 'Abrikoos' 'Abricot' in grote letters voorop) :
NL : bevat een tauge-extract
FR : contient un extrait de germes de soja
Erger, veeeel erger, is wat er niet in zit : Abrikoos......
En veel geharde vetten ook want het staat vrij vooraan in de rij.
Even terug naar het label. Voor de gemiddelde mens ongetwijfeld niet interessant en/of leesbaar, maar laat men het alsjeblieft wel zo handhaven voor diegenen die sterk afhankelijk zijn van die informatie. In de tijd dat mijn zoon nog geteisterd werd door bepaalde voedselallergiën en -intoleranties, hebben wij als ouders braaf leren etiketten lezen. Het boek 'E=eetbaar?' vertoont dan ook de nodige gebruikssporen.
Via TNO kregen we ook lijsten met voedingsmiddelen, per fabrikant, die we wel en niet konden gebruiken. Maar dat is lastig boodschappen doen, met zo'n dik pak papier.
En tegenwoordig let ik weer op andere zaken. Zo zie ik hierboven staan dat het product gedeeltelijk verharde oliën en vetten bevat. Transvetzuren dus. Jammer dat daar nog geen percentages van bij staan.
Als pluspunt van het product mag genoemd worden dat er geen smaakversterkers uit de 620-serie in zitten. Het product smaakt kennelijk niet zodanig dat je dat graag wilt versterken...
Omdat er 'fermentatiestof' staat, en niet 'gist', mag je er donder op zeggen dat er geen gist in zit, zelfs niet dood.