Chocoladeliefhebbers zullen naar verwachting in 2013 ongeveer 7,4 miljoen ton aan chocolade consumeren, 2% meer dan vorig jaar. In 2009 aten ze wereldwijd 6,9 miljoen ton, toen was er een dip als gevolg van de crisis. De groei is voornamelijk te danken aan de toenemende welvaart in ontwikkelende economieën, zoals in Azië, schrijft Reuters.
Omdat de cacaoboter meer oplevert, komen veel malers in de verleiding juist die te verkopen. Dat leidde afgelopen jaar dan ook tot cacaopoederoverschotten en boterschaarste. Door die schaarste is de prijs van cacaoboter vergeleken met een half jaar geleden bijna verdubbeld.
Dat brengt chocoladefabrikanten in de problemen. Enerzijds omdat het 'chocoladehoogseizoen' - dat van Kerstmis en onze Sinterklaas tot Pasen (via Oud en Nieuw en Valentijnsdag) loopt - voor de deur staat. Anderzijds omdat dat markt grotendeels werkt op basis van termijncontracten. De aankoop van cacaoboter door verwerkers wordt ruim van te voren al vastgelegd. Dat betekent dat sommige fabrikanten achter het net dreigen te vissen, nu er zo weinig cacaoboter nog vrij beschikbaar is - en bovendien tegen torenhoge prijzen.
Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de prijzen van chocolade zullen stijgen. Sommige, vooral kleinere chocolatiers hebben hun prijzen inmiddels (moeten) verhogen. Met soms wel 40 procent, zegt Richard Lee, CEO van het Singaporese Aalst Chocolate. Hij is een van de weinigen die een boekje open doet over het prijsbeleid van zijn bedrijf. De grote chocoladefabrikanten laten niets los, op Nestlé na dat zegt dat iedere prijsverhoging altijd 'the last resort' is, en Callebaut dat stelt dat prijsaanpassingen soms onvermijdelijk zijn. Praten over prijzen is taboe, maar het lijkt onvermijdelijk. 'Echte chocolade' krijgt een gouden randje.
Fotocredits: 'Expensive chocolate', uitsnede, J HC
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De cacao-planter wil natuurlijk ook een eerlijke prijs voor zijn product.
Gelukkig hebben we bij http://www.chocolove.nl nog volop Callebaut Biolands chocolade op voorraad voor alle chocolade heerlijkheden.
Chocolade.. hemels, ik houd er van.
Ik vond de aflevering van de Rekenkamer over graan/brood interessant, hoe in die wereld praten over de prijs taboe was.
Hoe zit het dan met cacao? Wordt er dan op nog grotere schaal gespeculeerd met cacao? Schepen vol boter die in internationale wateren voor anker liggen opdat ze met de juiste prijs Amsterdam binnen varen? En hoeveel is dan de farm gate price? Nog steeds 4% zoals bij Tony Chocolonely, of wordt het percentage een absoluut getal voordat de handel Ghana verlaat?