In de Ondertussen van 3 maart vallen mij deze berichten op:

- het gebruik van plastic tasjes is met 80% afgenomen sinds ze niet meer gratis zijn. Gemiddeld verstrekten winkeliers in 2018 35 tasjes per klant. Het aantal plastic draagtassen dat in het zwerfafval terecht komt, is met ongeveer 60% verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van minister Van Veldhoven (NOS). Voor 94% van de ondervraagden is het een gewoonte geworden om zelf een tas mee te nemen naar de supermarkt. 9% verwacht nog altijd een gratis tas te ontvangen als ze iets kopen.
Het verbod van plastic tasjes is op orde, concludeert minister Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. Op plekken als in de afhaalhoreca, de markt en maaltijdbezorging worden nog geregeld gratis tasjes meegegeven. De minister gaat onderzoeken hoe ook in die sectoren het verbod beter nageleefd kan worden. Ook zegt ze het belangrijk te vinden dat het aantal plastic tassen dat in het zwerfafval terechtkomt, verder terug te dringen.

- een chipszak verkleinen met één centimeter (en er evenveel chipjes in doen). Dat klinkt misschien als weinig, voor de fabrikant was het een hele opgave. “De verhouding tussen verpakking, lucht en chips zorgt er net voor dat chips heel blijven tijdens het transport.” Lays berekende dat de kleinere verpakkingen een besparing van 19 ton verpakkingsmateriaal en 550 volle vrachtwagens minder per jaar oplevert (RetailDetail). De federatie van de Belgische voedingsindustrie berekende hoeveel ton verpakkingen de voedingsindustrie bespaarde door innovaties en aanpassingen van productielijnen. Sinds 2004 is dat jaarlijks 56.000 ton verpakkingen. Per Belg is dat een besparing van bijna 5 kg verpakkingen per jaar. Dat terwijl het volume van alle verkochte voedingsproducten tussen 2004 en 2018 steeg met 31%. Fevia presenteerde ook een nieuw verpakkingspreventieplan met nog meer focus op circulaire verpakkingen (Fevia).

- kraampjes op de hoek van de straat, foodtrucks, voor de tv en in de supermarkt. Overal wordt gegeten, behalve in restaurants. Aan de cijfers van het aantal food-vestigingen is het niet af te leiden, maar het Amerikaanse restaurant ligt aan de beademing, analyseert The Counter in een uitgebreid stuk. Door social media lijkt alsof alles ‘booming’ is, maar dat is meestal maar van korte duur. Terwijl influencers geen hap nemen en vaak nooit meer terugkomen, sluit een groot deel van de restaurants binnen een jaar weer hun deuren. Aan huis-levering is een kans voor restaurants, maar dat vereist aanpassingsvermogen. Niet al het eten reist namelijk goed. Daarnaast gaat een deel van de betaling naar de bezorgservice en mist het restaurant omzet uit dranken. En is een maaltijd wel een maaltijd, of is en wordt het een onderdeel van een levensstijl waar de restaurateur op kan inspelen? Een overlever is efficiënt en reageert op het veranderdende gedrag van de klant, aldus de Amerikaanse National Restaurant Association (NRA). Het NRA voorspelt meer en snellere verandering.

Vorig jaar deden 151.000 mensen een beroep op de voedselbank, een toename van 8% (AD).
In de Indische Oceaan nam het aantal dolfijnen de afgelopen decennia mogelijk met meer dan 80% af als gevolg van “bijvangst” in commerciële tonijnvisnetten (The Guardian).
Het weidevogelseizoen 2020 is begonnen. Maandag vond vrijwilliger Jack van Dongen in een maïsveld in het Gelderse Bruchem het eerste kievitsei (NOS). In Natuurgebied De Sprengenberg nam boswachter Ruben Vermeer al baltsende korhoenders waar en spotte hij de boomleeuwerik al in het veld. Dat betekent dat het broedseizoen twee weken eerder is begonnen dan normaal. Natuurmonumenten sluit daarom het broedgebied per direct af voor het publiek en legde ook zijn eigen werkzaamheden stil (RTV Oost). "Broedvogels die nu nog niet terug uit Afrika zijn, kunnen doordat de lente al eerder begint hun broedplek kwijt raken. Omdat vogels in Nederland nu voorsprong hebben. Zo zie je dat de opwarming invloed heeft op onze natuur, want deze broedvogels kunnen weggeconcurreerd worden", aldus boswachter Vermeer.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken