Het enige voedsel dat significant geassocieerd bleek met een gezond gewicht waren volle granen en vezelrijke ontbijtgranen. Het sterkst geassocieerd met obesitas bleek in dit onderzoek niet alleen frisdrank - die door velen inmiddels als de hoofdoorzaak wordt gezien - maar vooral de consumptie van chips en patat. “Die behoren", zeggen de onderzoekers, "tot een type voedingsmiddelen dat het sterkst geassocieerd is met obesitas. Ze bevatten veel calorieën (383-574 kcal per 100 gram), verzadigen niet en worden veel gegeten als snack."
Productgroepen
Een studie uit 2011 onder 120.000 volwassenen Amerikanen vond vergelijkbare resultaten. Ook bij volwassenen bleek er een sterke link tussen obesitas en patat, chips, frisdrank en bewerkt vlees.
Deze resultaten zijn slecht nieuws voor de fastfoodindustrie, maar ondersteunen de huidige inzichten dat het eten van vezels helpt bij het behouden van een gezond gewicht. “Het is belangrijk om campagnes te richten op specifieke productgroepen om het gewicht te beïnvloeden", concluderen de onderzoekers.
Het artikel is verschenen in Health Affairs.
Fotocredits: smiley potato, la vaca vegetariana
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Engelbert, #6. Ik denk dat helemaal stoppen juist helderder en makkelijker is mbt dikmakers.
Maar ik zie een ander punt: waarom eten mensen die chips etc? Omdat ze onvoldoende consumeren van iets dat verzadigt (eiwitten), en teveel van producten die juist honger oproepen (frisdrank, suiker).
't Wordt tijd dat de scholen tussen de middag een gezonde warme maaltijd gaan serveren zoals hier in Barjac, commune Bio.
Blijft natuurlijk wel overeind dat minder chip, friet en frisdrank en meer bruin brood, muesli bij het ontbijt en meer groente rauwkost praktische en goed uitvoerbare dagelijkse methodes zijn om verbetering te bewerkstelligen. Maak het concreet t.o.v je huidige eetpatroon, nu 2 zakken chips, elke dag 2 glazen cola en 3x / week friet? Alles halveren. Dit is ook beter haalbaar dan helemaal stoppen.
#4
De verschillen tussen landen zijn te beschrijven en dat wordt ook wel gedaan. Ook voor kinderen. Dat dat niet perfect is, is een gegeven. Ik heb weleens gezegd dat een methodologisch perfect voedingsonderzoek geen praktische waarde heeft en een onderzoek met praktische waarde methodologisch slecht is. Oftewel, met de huidige beperkingen is het behelpen voor voedingsonderzoekers.
Je opmerking over causaliteit snap ik niet zo. Dat hangt van meer af dan hoe je uitzoekt wat iemand eet.
Zijn het eetgedag en leefstijl van Britse en Amerikaanse gezinnen te vergelijken met die van Nederlandse of Vlaamse gezinnen?
En hoe nauwkeurig zijn de gegevens uit eetdagboeken die door kinderen worden bijgehouden? Op zijn best kun je hier trends uit opmaken, nooit een causaal verband.
En wie kan bepalen of het het eten was wat wel werd gegeten en niet het eten dat niet werd gegeten? Met andere woorden: Overdaad aan ongezond versus of in combinatie met een te kort aan gezond.