Op basis van een langlopende Engelse studie, bekeken de onderzoekers de eetdagboeken van 4.646 kinderen. Die legden ze naast gegevens over lengte, gewicht en fysieke activiteit op 7-, 10- en 13-jarige leeftijd. De kinderen die het meest toenamen in gewicht in drie jaar tijd bleken de grootste innemers van boter en margarine, gepaneerde vis en kip, gefrituurde aardappelproducten (patat en chips), bewerkt vlees, toetjes en snoepjes, melk en frisdrank.

Het enige voedsel dat significant geassocieerd bleek met een gezond gewicht waren volle granen en vezelrijke ontbijtgranen. Het sterkst geassocieerd met obesitas bleek in dit onderzoek niet alleen frisdrank - die door velen inmiddels als de hoofdoorzaak wordt gezien - maar vooral de consumptie van chips en patat. “Die behoren", zeggen de onderzoekers, "tot een type voedingsmiddelen dat het sterkst geassocieerd is met obesitas. Ze bevatten veel calorieën (383-574 kcal per 100 gram), verzadigen niet en worden veel gegeten als snack."

Productgroepen
Een studie uit 2011 onder 120.000 volwassenen Amerikanen vond vergelijkbare resultaten. Ook bij volwassenen bleek er een sterke link tussen obesitas en patat, chips, frisdrank en bewerkt vlees.
Deze resultaten zijn slecht nieuws voor de fastfoodindustrie, maar ondersteunen de huidige inzichten dat het eten van vezels helpt bij het behouden van een gezond gewicht. “Het is belangrijk om campagnes te richten op specifieke productgroepen om het gewicht te beïnvloeden", concluderen de onderzoekers.

Het artikel is verschenen in Health Affairs.

Fotocredits: smiley potato, la vaca vegetariana
Dit artikel afdrukken