De adem van iemand met diabetes ruikt soms naar rotte appels en de huid van iemand met tyfus naar versgebakken brood. In de oude Griekse en Chinese geneeskunde werden geuren gebruikt om een diagnose te stellen. Met moderne technologieën komt deze manier van diagnosticeren weer dichterbij, schrijft de New York Times. De geur van iemands huid, adem of lichaamsvloeistoffen kan informatie bevatten over welke ziekte iemand heeft. Na jaren onderzoek ontwikkelde het Britse bedrijf Owlstone een siliconen chip die deze geuren kan detecteren en via software op een computer een koppeling kan maken met bepaalde aandoeningen. Zo loopt er nu een onderzoek met 1.400 deelnemers om te kijken of darmkanker vast te stellen is via de urine en of via moleculen in de ademhaling de effectiviteit van astmamedicijnen te bepalen is. Over 3 tot 5 jaar hopen de onderzoekers dat deze technologie beschikbaar is voor artsen.
New York Times - Cookies are Not Accepted - New York Times
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook