imageJa het staat er echt. Zullen wij dan maar aan de rijst gaan? Ik meen dat onze oogst zo goed als mislukt is.

Als het aan Chinese landbouwdeskundigen ligt, worden de Chinezen aardappeleters in plaats van rijsteters.Ze onderzoeken of het mogelijk is aardappels te gaan verbouwen in plaats van rijst en tarwe, aldus de staatsmedia vandaag. De aardappel zou beter bestand zijn tegen de droogte die China elk jaar teistert. Hoewel China ook last heeft van overstromingen, heeft de akkerbouw een tekort aan water voor irrigatie.

Bijkomend voordeel is dat de aardappel volgens de deskundigen veel voedzamer is dan rijst. Bovendien is de opbrengst per hectare veel groter dan bij de rijstoogst. De overheid moet volgens de deskundigen dan wel subsidies verlenen om de boeren over te halen over te stappen naar de aardappelteelt. Het is niet bekend of de bevolking bereid is haar nationale menu te wijzigen.



ps: voedingswaarde aardappel gekookt: 78 kcal,76,4 gr. water, 2 gr. eiwit, 16 gr. koolhydraten, 0,1 gr. vet, , 2,5 gr. vezels.
voedingswaarde rijst gekookt: 93 kcal, 74,5 gr. water, 2,5 gr. eiwit, 20 gr. koolhydraten, 0,2 gr. vet, 0,8 gr. vezels.

Hoezo voedzamer?

bron: AGD
Dit artikel afdrukken