De drie belangrijkste Chinese bezorgketens verbruiken per dag 65 miljoen plastic bakjes, 20 miljoen plastic zakken en 20 miljoen paar wegwerp-eetstokjes. De meeste Chinezen gooien die gewoon op straat zodat een afvalberg ontstaat die de milieu-organisatie ‘Groene Vrijwilligers’ als “een gevaar voor het algemeen belang” kenmerkt. Groene Vrijwilligers heeft nu rechtszaken aangespannen tegen de drie grootste take-away-bedrijven van China: Baidu Waimai, Ele.me, and Meituan Waimai. Beschuldiging: verspillen van grondstoffen en bijdragen aan ecologische verarming.

In een open brief rekenen de milieuactivisten voor dat Meituan Waimai in zijn eentje iedere dag het equivalent van 6.700 volwassen bomen als wegwerp-eetstokjes weggeeft. Dat zijn in een jaar 2,5 miljoen bomen. “Hoe lang zal het duren voor onze bossen zijn verdwenen, als we op deze manier doorgaan?”

Wat ook de uitkomst van de rechtszaak zal zijn, er komt in elk geval aandacht voor een probleem waarvan, volgens de staatskrant Global Times, ruim 70% van de bezorgvoedselconsumenten zich niet bewust is.
Dit artikel afdrukken