Voor dit nieuwe onderzoek werden alleen studies gebruikt die natrium (uit keukenzout, NaCl) en kalium in dagelijkse urinestalen maten.
Eerder was ook al een verschil in het zoutgebruik tussen het noorden en het zuiden van het grote land opgevallen.
In Noord-China is het zoutgebruik hoger (tot wel 14 gram per dag in de autonome regio Ningxia) dan in zuidelijker regionen (rond de 8 gram in de provincie Guangdong en in Hong Kong). De kloof wordt kleiner door veranderingen in het menu. In het noorden wordt minder met zout ingelegde groente gegeten omdat inmiddels het hele jaar door verse groente beschikbaar is. Het voordeel dat kalium in die groente zou moeten hebben is echter niet gevonden. In het zuiden, waar de grote stedelijke gebieden zijn en de welvaart groter is, worden meer bewerkt voedsel en bezorgmaaltijden gegeten, die meer zout bevatten dan thuisgekookt eten.
Mogelijk heeft voorlichting over zoutgebruik in het noorden ook enig effect gehad. Maar dat kan een stuk beter, zeggen de onderzoekers. De aanbeveling is zoals overal ter wereld: minder keukenzout gebruiken en meer producten met kalium. Verse groente zijn een belangrijke bron van kalium.
Kalium en natrium werken contra bij de vochtregulatie en de bloeddruk. De kaliuminname is vaak te laag, mede omdat kaliumzout KCl behalve zout ook bitter smaakt en daarom niet zo geschikt is als zoutvervanger.
Het platform Action on Salt China heeft in 2017 de taak op zich genomen zout terug te dringen. De doelen zijn een reductie van 15% in 2021 en 20% in 2020, zoals dat ook geformuleerd is in het overheidsprogramma 'Healthy China 2030'.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ha Dick #2 , helaas niet - de kiosk-app van de consumentenbond werkt al enige tijd niet meer en de downloadlink naar het betreffende nr van de gezondgids ben ik kwijt. Maar het staat me helder voor de geest; zelfs dat er gewag werd gemaakt van een specifieke bevolkingsgroep die op 17 zat. Heeft iemand van de lezers een link? Kan het zijn dat er verwarring is tussen Na en NaCl?
Jos, dat lijkt me nogal veel. Het RIVM - dat de officiële voedselconsumptiepeiling in NL bijhoudt - zit toch echt op 8,7%. Dat is niet echt anders dan een aantal jaren geleden.
Heb je een linkje?
Volgens een recent artikel in de GezondGids van de Consumentenbond is de gemiddelde Nederlandse zout-inname per dag 12 gram per persoon. Met die 10 gram staan de Chinezen dus echt niet aan de top.