Dat zijn de uitkomsten van een systematische review van alle relevante eerdere onderzoeken door een studiegroep van Queen Mary University uit Londen. Het is de grootste studie naar zoutgebruik in China ooit verricht. Het hoge Chinese zoutgebruik in China was al bekend van eerdere onderzoeken, maar die waren niet nauwkeurig.

Voor dit nieuwe onderzoek werden alleen studies gebruikt die natrium (uit keukenzout, NaCl) en kalium in dagelijkse urinestalen maten.

Eerder was ook al een verschil in het zoutgebruik tussen het noorden en het zuiden van het grote land opgevallen.

In Noord-China is het zoutgebruik hoger (tot wel 14 gram per dag in de autonome regio Ningxia) dan in zuidelijker regionen (rond de 8 gram in de provincie Guangdong en in Hong Kong). De kloof wordt kleiner door veranderingen in het menu. In het noorden wordt minder met zout ingelegde groente gegeten omdat inmiddels het hele jaar door verse groente beschikbaar is. Het voordeel dat kalium in die groente zou moeten hebben is echter niet gevonden. In het zuiden, waar de grote stedelijke gebieden zijn en de welvaart groter is, worden meer bewerkt voedsel en bezorgmaaltijden gegeten, die meer zout bevatten dan thuisgekookt eten.

Mogelijk heeft voorlichting over zoutgebruik in het noorden ook enig effect gehad. Maar dat kan een stuk beter, zeggen de onderzoekers. De aanbeveling is zoals overal ter wereld: minder keukenzout gebruiken en meer producten met kalium. Verse groente zijn een belangrijke bron van kalium.

Kalium en natrium werken contra bij de vochtregulatie en de bloeddruk. De kaliuminname is vaak te laag, mede omdat kaliumzout KCl behalve zout ook bitter smaakt en daarom niet zo geschikt is als zoutvervanger.

Het platform Action on Salt China heeft in 2017 de taak op zich genomen zout terug te dringen. De doelen zijn een reductie van 15% in 2021 en 20% in 2020, zoals dat ook geformuleerd is in het overheidsprogramma 'Healthy China 2030'.
Dit artikel afdrukken