China lijkt met een inhaalslag bezig, die samenhangt met de razendsnelle groei van de economie, welvaart en verstedelijking in het land. Tot 2000 telde het land veel minder obese inwoners dan de rest van de wereld, zoals blijkt als de visualisatie onder deze tekst.

Die situatie is snel veranderd. Volgens het Chinese National Center for Disease Control and Prevention (CDC) is obesitas ook in China een snelgroeiend probleem.

Chinezen die in de stad wonen, zijn vaker dik dan Chinezen die nog op het platteland wonen. Zo is 4,4% van de bewoners van de kleine zuidelijke provincie Hainan obees. In Beijing is inmiddels 26,6% van de bevolking zwaarlijvig. Datzelfde verschil is te zien voor wat betreft een teveel aan buikvet, abdominale obesitas in medisch jargon. In de zuidelijke plattelandsprovincie Guangxi laten de statistieken zien dat 17,7% van de bevolking met abdominale obesitas kampt. In de stedelijke provincie Tianjin gaat het om 50% van de bevolking. Tianjin ligt net als Beijing in het grootstedelijk noordelijke Jing-Jin-Ji-gebied, waarin 112 miljoen mensen wonen.

Gemiddeld is 14% van de Chinezen obees, net als in het grotendeels verstedelijkte Nederland. In de steden lijkt het aantal obese Chinezen de Nederlandse zwaarlijvigheid dan ook ver voorbij.

Dit artikel afdrukken