De Chinese staatstelevisie bracht een levendige reportage van een bezoek aan een bakkerij ergens in Beijing. De broodjes werden gekneed van fijngehakt karton, gedoopt in industriële chemicaliën en op smaak gebracht met varkensvleesaroma.
De broodjes varkensvlees bestaan voor 60 procent uit karton en 40 procent uit vet varkensvlees. Volgens de bakker proeven de meeste mensen het verschil niet, al is hij zelf geen afnemer van dit product.
Voedselschandalen zijn aan de orde van de dag in China. De Chinese autoriteiten beginnen volgende maand met een nieuw offensief om de voedselveiligheid te verbeteren in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2008.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Broodje karton blijkt broodje aap
Een journalist van de televisiezender van de Chinese hoofdstad Beijing is gearresteerd, omdat een door hem gemaakte reportage over broodjes waarvan het beleg voor een groot deel uit fijngehakt karton bestond nep blijkt te zijn. De televisiezender bood de kijkers woensdag zijn excuses aan. Voor de reportage, die behalve in Peking ook elders in China is uitgezonden en ook te zien is op YouTube, is zogenaamd met een geheime camera gefilmd in de keuken waar de broodjes gemaakt zouden worden.
Gezegd wordt dat de broodjes op straat worden verkocht. Het beleg zou voor 60 procent uit fijngehakt karton met smaakstoffen en voor 40 procent uit varkensvlees bestaan. Inmiddels is gebleken dat de journalist de reportage in scène heeft gezet. Hij kocht zelf de ingrediënten en liet vier gastarbeiders uit de provincie het kartonvleesmengsel maken, aldus de zender.
Naar aanleiding van de reportage werden de broodjes varkensvlees van tientallen straatverkopers geïnspecteerd. Geen enkel broodje bleek karton te bevatten.
Bron: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article446164.ece/Broodje_karton_blijkt_broodje_aap
Vandaag Martijn Katan in de Volkskrant (bijlage Intermezzo): kranten eten is geen gek idee als je te weinig vezels bij de hand hebt. Het zorgt voor het substraat waarop de 'beestjes in je buik' je helpen nuttige voedingsstoffen uit je eten te halen.
Leuke overpeinizingen van een voedingsprofessor in India (hij neemt van alles mee, behalve vitaminepillen)
Pjotr: dank. Had ik nog niet opgemerkt. Ben ik nu even leuk bezig met het volgen in mijn hoofd van de baan die je maakt als je die pijlen nu eens.. etc. Moebius blijft leuk.
Om de rechte lijn aan de buitenzijde overal hetzelfde te kunnen laten zijn. Denk ik.
Ik vind het trouwens een uiterst interessante cyclus die de Chinese fraudeurs op gang brengen. Van hout maak je karton. Karton gebruik je om te verpakken. Je recycled het tot voeding (ook gezond door wat er niet in zit?) en dat is via zuiveringsinstallaties en droogprocessen te gebruiken als mest voor gewassen.
Toegegeven: karton kan sneller en via een eveneens gesloten cyclus nuttig worden gebruikt. Maar niet met zo'n hoge toegevoegde waarde. De voedingsindustrie voegt wel meer waarde toe die voor ons lijf volkomen nutteloos, cq. schadelijk is.
Misschien flauw en off-topic, maar waarom is in het kringloopteken hierboven de pijl linksonder een andere kant op gevouwen als de andere twee?
Heeft dat een achtergrond of is het een ontwerpfout?