Voor honderdjarige eieren draait een Chinees zijn hand niet om. Maar 40 jaar oud vlees is een andere zaak. In een land dat veelvuldig wordt opgeschud door serieuze voedselschandalen, melden de autoriteiten graag hun successen om gevaarlijke fraudeurs te pakken.

Sinds april van dit jaar heeft China zijn voedselveiligheidsregels en toezicht aanmerkelijk verscherpt, na een serie voedselveiligheidsschandalen.

Landelijke operatie
Een landelijke operatie, in 14 provincies en regio's, leverde de afgelopen weken een flinke vangst op. Er werd meer dan 100.000 ton smokkelvlees - kipvleugeltjes, rund- en varkensvlees - in beslag genomen, schrijft het dagblad China Daily.
Het vlees vertegenwoordigt een waarde van zo'n 3 miljard yuan, bijna een half miljard euro. Bij de operatie rolden de autoriteiten 21 smokkelbendes op.

Smokkelwaar
Volgens de autoriteiten dateert een deel van het vlees al uit de jaren '70. Zolang het vlees bevroren is, kan een leek niet te zien dat het om bedorven vlees gaat. Maar met de voedselveiligheid is slecht gesteld als blijkt dat het al verschillende keren is ontdooid.

Het zou gaan om goedkoop in het buitenland ingeslagen vlees, dat in sommige gevallen al decennia geleden verpakt en ingevroren werd en via Hong Kong en Vietnam naar China werd gesmokkeld.
Om kosten te besparen zou het vlees in gewone auto's in plaats van koelauto's vervoerd zijn. "Dus het vlees is vaak al meerdere keren ontdooid geweest voordat het bij de klanten terecht kwam", zegt Yang Bo, van het anti-smokkelbureau in de provincie Hunan. Daar werd 800 ton vlees 'met een luchtje' in beslag genomen. In dit geval letterlijk: "Het stonk en ik moest bijna overgeven toen ik de deur open deed", zegt een opsporingsbeamte in de China Daily.

Fotocredits: 'Meat', markt in China, Sam Sherrat

Dit artikel afdrukken