Chinese onderzoekers zouden een nieuwe griepstam hebben geïdentificeerd die van varkens op mensen kan overspringen en opnieuw een pandemie kan veroorzaken.

De onderzoekers vrezen dat de nieuwe griepvariant verder kan muteren en zich van mens tot mens kan verspreiden en net als SARS-CoV-2 een wereldwijde uitbraak kan veroorzaken.

Ze zeggen dat de stam "alle kenmerken" heeft die geschikt zijn om op mensen over te gaan en daarom nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Omdat het om een nieuwe stam gaat, hebben mensen er voor gekozen de stam in de gaten te houden.

Aangezien het nieuw is, zouden mensen weinig of geen immuniteit voor het virus hebben.

Deskundigen staan door Covid-19 op scherp om nieuwe gevaarlijke griepvarianten vroegtijdig te signaleren. De laatste grieppandemie waar de wereld mee te maken had - de Mexicaanse griepuitbraak van 2009 - was veel minder dodelijk dan aanvankelijk werd gevreesd. Vooral oudere mensen bleken er enige weerstand tegen te hebben, vermoedelijk vanwege de gelijkenis met griepvirussen die jaren eerder hadden gecirculeerd.

De onderzoekers hebben het virus G4 EA H1N1 gedoopt. Het kan zich vermenigvuldigen in cellen van de luchtwegen. De onderzoekers claimen bewijs te hebben van een recente infectie die begon bij mensen die in slachthuizen en de varkensindustrie in China werkten. Dat meldt de BBC.

BBC - Flu virus with 'pandemic potential' found in China
Reageer
  • Deel
Druk af