"In november 2019 kwam een zending bevroren Maine kreeft aan in Wuhan en kort daarna werden verschillende mensen die op de markt werkten erg ziek met een vreemde longontsteking." Dat schrijft Seafoodsource over een artikel in de New Observer, een blad dat bekend staat om de invloed van de Chinese overheid.

In het artikel wordt gesuggereerd dat een zending met kreeft uit de Amerikaanse staat Maine een "doos van Pandora" was die het virus in China heeft verspreid. Het artikel zegt ook dat "de Amerikanen de oorsprong van het virus niet hebben toegegeven".

Sina - een van de meest gelezen staatsgecontroleerde media op het Chinese internet - suggereert dat een zending uit Maine bestaande uit 55 dozen gekoelde Boston kreeft met een gewicht van 823,4 kilogram op 11 november 2019 aankwam op de luchthaven Shanghai Pudong. De zending arriveerde aan boord van een vlucht van China Eastern Airlines en werd vervolgens doorgestuurd naar 26 klanten in het hele land. Een van de klanten was een niet met name genoemde verkoper op de Huanan Seafood Market in Wuhan. Daar werd het virus eind 2019 voor het eerst gemeld, na een aanvankelijke doofpot door de lokale overheid.

Is dit echt of nepnieuws? Het is op zijn minst een teken van de propaganda van de Chinese overheid voor haar eigen onfeilbaarheid.
  • Deel
Druk af