Het eten in China is niet altijd zo vreemd als sommige denken. Gehaktballen bijvoorbeeld, die verschillen niet veel van de onze. Behalve dat ze in China het gehakt een tikje fijner hakken, iets langer mengen waardoor de eiwitten [hier stond: gluten, red vrijkomen en de bal niet bakken, maar stomen waardoor ze iets fluweliger & elastischer worden. In het Westen associëren we dat met een fabrieksbal en van mij hoeft het ook niet. Dus ik bak ze gewoon in de koekenpan.

Chinese gehaktballen
- 450g gehakt (liefst varkensgehakt)
- 1 eiwit
- 4 lente-uitjes, redelijk fijngehakt

- 1 el Shaoxing rijstwijn (Chinese, sherry-achtige rijstwijn)
- 1 tl fijngerasptegember
- 1 el Chinese lichte sojasaus (Japanse kan ook)
- 2 tl suiker
- 1 tl sesamolie
- 1 tl zout
- ¼ tl versgemalen peper

Alles mengen, ballen van draaien, bakken in een koekenpan. Klaar.

Lekker, gewoon met aardappelen en snijbonen. Of traditioneler: met pak choi, Chinese champignons en rijst.

Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken