Zolang het nog redelijk onschuldig blijft, maken criminelen Chinese boeren in een bepaalde regio wijs dat er varkenspest heerst. Ze kopen dan de varkens voor een lage prijs op en smokkelen ze naar elders waar ze ze voor een hogere prijs verkopen, schrijft Bloomberg. Dat gebeurt op flinke schaal. Er is een geval bekend van een bende die op één dag 4.000 varkens van de ene naar de andere provincie smokkelde.

Actief verspreiden
Erger wordt het als de criminelen, om de geruchten kracht bij te zetten, actief de varkensziekte verspreiden door met zieke of dode varkens te slepen. In enkele gevallen zou zelfs besmet veevoer met drones in varkensbedrijven zijn gedropt. Ook het vervalsen van quarantaine-certificaten en omkopen van inspecteurs horen tot de criminele praktijken.

Voor varkenshouders is het aantrekkelijk hun varkens van te hand te doen voordat de ziekte wordt geconstateerd. Omdat er geen vaccin tegen de varkensziekte beschikbaar is, worden geïnfecteerde varkens bij ontdekking geruimd. In China zouden dat lot al miljoenen varkens beschoren zijn. Het gaat er daarbij niet diervriendelijk aan toe.

'Goud geld'
De criminelen kunnen met hun activiteiten goud geld verdienen. China is de grootste consument van varkensvlees ter wereld en door de varkenspestuitbraken is de binnenlandse varkensvleesproductie ingestort. De prijzen zijn torenhoog en de Chinese overheid zet alle zeilen bij om zoveel mogelijk varkensvlees te kunnen importeren. De winstmarge op een illegaal verkregen varken, waarvan het vlees als 'gezond' wordt verkocht, kan oplopen tot 1.000 yuan per varken (€128), aldus BoerenBusiness.
Dit artikel afdrukken