Een nieuw voedselschandaal laat China op zijn grondvesten schudden. Naar blijkt is in minstens 11 provincies door een netwerk van misdaadsyndicaten vlees van kadavers en zieke varkens illegaal op de markt gebracht.

Corruptie
De criminele organisaties kochten verzekeringsagenten van de overheid om. Deze agenten speelden meldingen van dode of zieke varkens door aan de bendes, zodat die voor 'afbraakprijzen' het afgekeurde vlees bij de boeren konden opkopen, schrijft International Business Times. Ook de betrokken overheidsdienaren zijn gearresteerd.

De bendes verwerkten het vlees onder meer tot ham en bacon en produceerden er spijsolie mee. De politie is de corruptie al ruim een jaar op het spoor en arresteerde vorige week meer dan 110 personen. Ook zijn er meer dan 1000 ton vlees en 48 ton spijsolie in beslag genomen. Naar schatting is met de varkenszwendel bijna 14 miljoen euro verdiend.

Industrieel vlees veiliger dan lokaal
China is de grootste producent én consument van varkensvlees ter wereld. Chinezen zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldconsumptie. De Chinese overheid stimuleert het produceren van varkensvlees door middel van subsidies en gunstige voorwaarden. De laatste tijd is varkensvlees uit industriële productie steeds populairder geworden bij het Chinese publiek. Dat is er van overtuigd dat industrieel vlees aan strengere eisen moet voldoen en dus veiliger is dan varkensvlees van lokale en kleine varkensboeren.


Fotocredits: 'The Butcher', Kenneth Moore
Dit artikel afdrukken