8
Fotocredits: 'Crystals of the food additive monosodium glutamate (MSG)', Ragesoss

Flash‘Chinees restaurantsyndroom racistisch verzinsel’

Over de smaakversterker mononatriumglutamaat (MSG of E 621) zijn al veel woorden vuil en schoon gemaakt op Foodlog. Maar het blijft steken. De bewering dat je er naar van wordt en in het bijzonder als je in een Chinees restaurant at. De grote Japanse producent van MSG, Ajinomoto, begint een campagne tegen de ‘racistische’ benaming van een verschijnsel dat helemaal niet bestaat: het Chinees restaurantsyndroom.

CNN - MSG in Chinese food isn't unhealthy -- you're just racist, activists say, 20 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #8
  • 27 jan '20
  • 14:40

Je kan het ook niet vergelijken met waar het van nature in voorkomt, hoewel er wel mensen zijn die ook van bijv tomaten last krijgen, maar dat komt minder vaak voor dan van producten waar het aan toegevoegd wordt

Jos Koning
Jos Koning socioloog en musicus
  • #7
  • 27 jan '20
  • 13:58

Maar MSG (in zakken te koop in toko's) wordt in sommige chinese restaurants met scheppen tegelijk in gerechten verwerkt. Daarom kun je de effecten niet naast die van voedingsmiddelen met natuurlijk MSG leggen. Daar zit veel minder MSG in (dan bij sómmige restaurants).

Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG Humane gezondheid, lactatiekundige, docent lactatiekunde, webwinkelier
  • #6
  • 22 jan '20
  • 11:34

Altijd lastig zulke dingen, want het is natuurlijk nooit onderzocht. MSG is een geconcentreerde, liever gezegd geabstraheerde stof met een zeer hoog umami gehalte. Het is dus een smaakversterker. Het is een stof die in heel veel voedsel van nature of door de manier van klaarmaken (bijvoorbeeld door fermentatie) voorkomt. Dus alleen mits mensen ok nar worden van champignons, tomaten en kaas kan het niet aan de stof op zich liggen, hooguit aan de dosering. Daarbij zit het niet enkel in Chinees eten, maar ook allerlei andere Oost-Aziatische keukens (die tegenwoordig welvaren bij een toenemende populariteit), maar ook in industrieel bewerkt voedsel (juist daar als smaakmaker). Daar zouden gevoelige mensen dan ook last van moeten hebben (gesteld dat het in voor hen relevante hoeveelheden wordt gebruikt). In plaats van nu energie te gaan verspillen in een wellus-nietus strijd zou er onderzoek gedaan kunnen worden dmv van dubbelblind gerandomiseerde methodes.

niet meer aanwezig
  • #5
  • 22 jan '20
  • 9:41

#3 Zou misschien kunnen Rene. Ik heb het in mijn leven in totaal 2x gehad. Vreselijk, wens dat niemand toe. Maar wel alle 2x in het hetzelfde Chinese restaurant. Nooit in een andere.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 21 jan '20
  • 19:06

Van MSG Rene? Geen idee of oliete maken heeft, ik denk het niet, want zo vaak eten wij geen chinees, maar merk ik het wel met kant en klaar producten die ik af en toe eens eet, vooral als het van soja gemaakt is heeft het een iritant effect. Hoe ik dat weer weet? Omdat ik van bijv een sojaburger een enorm heftige reactie krijg, als MSG dan van soja gemaakt is, merk ik dat meteen. Het heet dan overigens 'gehydroliseerd (soja)eiwit'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.