De meest voorkomende vorm van leverkanker is hepatocllular carcinoma (HCC). Chinese onderzoekers gingen op zoek naar de risicofactoren en mogelijke preventieve maatregelen voor deze steeds vaker voorkomende kanker. Ze bestudeerden daarvoor beschikbare onderzoeksgegevens vanaf 1956 tot 2013. Hun conclusie was dat er inderdaad een manier is om het risico te verminderen: meer wit vlees (kip) eten.

Uit de metastudie kwam naar voren dat het eten van veel wit vlees (kip) en vis het risico op HCC kan verlagen. Dat zou niet komen door het vervangen van rood vlees door gevogelte en is. Het onderzoek zette namelijk ook een bekende theorie op losse schroeven: het vond geen verband tussen de geconsumeerde hoeveelheid rood en bewerkt vlees en een hoger risico op HCC. We hoeven rundvlees en de vleeswaren dus niet af te zweren en zouden witvlees vooral ook preventief kunnen eten.

Ontstekingsremmende werking
De auteurs stellen: "Vis en wit vlees zijn een goede bron van onverzadigde vetzuren (PUFA) en bevatten minder cholesterol en verzadigd vet dan rood vlees. Substantieel bewijs geeft aan dat n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren een zekere ontstekingsremmende werking hebben door de synthese van IL-1 en TNF 44 te remmen. Dat zou het ontstaan van HCC mogelijk helpen voorkomen, vanuit de overweging dat chronische ontstekingen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van hepatocellular carcinoma."

Geen significante associatie
Hoewel er in andere onderzoeken verbanden zijn gevonden tussen het eten van veel rood vlees en vleeswaren en het risico op verschillende soorten kanker, hebben de onderzoekers "in de voorliggende meta-analyse geen significante associatie gevonden tussen HCC en de consumptie van rood of bewerkt vlees". Met hun bevindingen hopen ze dan ook een flinke zet te geven aan het voorkomen van HCC door de relatief simpele verandering in eetgewoonten: eet meer kip. Daar vaart niet alleen de volksgezondheid, maar ook de portemonnee van de consument wel bij. Zeker voor China is dat een belangrijk gegeven omdat de vraag naar rundvlees leidt tot tekorten in aanbod. Er is veel meer kip dan rundvlees van een kilo voer te maken.

Fotocredits: Paul Joseph
Dit artikel afdrukken