De ontbossing van het Amazonegebied is weliswaar dankzij milieuwetgeving teruggedrongen, in 10 jaar tijd is het landbouwareaal in de Cerrado explosief toegenomen. Daardoor is Brazilië in korte tijd van importland naar exportland gegroeid. Het land exporteert ook pluimvee, rundvlees en varkensvlees in grote hoeveelheden, onder meer naar China.
Meer dan de helft van de Cerrado, van oorsprong een uitgestrekt savanegebied in het hart van Brazilië, is omgeploegd tot akkerland dat in handen is van boeren die hun akkers in duizenden hectares tellen. "Een ecologische ramp," zeggen natuurbeschermers. Niet alleen vanwege het verlies aan oorspronkelijke natuur, maar ook door het effect op het klimaat. De vegetatie die verdween legde veel CO2 vast. De combinatie van akkerbouw en veeteelt stoot meer broeikasgassen uit dan alle Braziliaanse auto’s bij elkaar.
Anders dan in het beter beschermde Amazonegebied, ziet het er niet naar uit dat er beperkende maatregelen tegen de verwoesting van de Cerrado genomen zullen worden. De Braziliaanse regering is zeer pro-landbouw, de minister van Landbouw is één van de grootste sojaboeren. Zijn land heeft deviezen nodig en wil daarom landbouwproductie exporteren. Door het ondertekenen van het Cerrado Manifesto, een initiatief van onder meer Greenpeace en het World Wildlife Foundation, werken multinationals als McDonald's, Walmart en Unilever niettemin mee aan het staken van de ontbossing van de Cerrado.
De in Nederland gevestigde Louis Dreyfuss Company, een van de vijf dominante handelshuizen in landbouwproducten wereldwijd, heeft beloofd geen soja meer te verhandelen van nieuw ontgonnen gebied. Toch gaat ondertussen de ontginning van de Cerrado op volle kracht door. Een trieste zaak, omdat het gebied nog altijd een grote reputatie geniet als één van de meest biodiverse leefgebieden voor talrijke dier- en plantensoorten ter wereld. De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog kan bijdragen aan de verdere verwoesting daarvan nu nieuwe, niet-Amerikaanse akkers nodig zijn om aan de Chinese vraag te voldoen.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
China switcht met zijn soja-import van Noord- naar Zuid-Amerika.
Maar te verwachten is dat Europese importeurs een omgekeerde switch gaan maken, om drie redenen:
- de soja in de VS zal door de verminderde vraag in prijs dalen;
- de prijs in Brazilië is door de toegenomen vraag al gestegen;
- de EU heeft anders dan China geen importheffing op soja uit de VS gelegd.
Deze switch zal hopelijk een zeker dempend effect hebben op de ontginning van de Cerrado.
"Brazilië helpt Chinese honger stillen"
Ik vrees dat Brazilië, waar het erg slecht gaat, vooral de Chinese machtshonger helpt stillen.
Met enkele dagen geleden een nieuw 'tranche' van 60 miljard aan Afrika, vergoot het zijn mondiale greep juist op de gebieden onder de evenaar, die vroeger 'hongerig' geëxploiteerd werden door Europa, dat nu onder de voet gelopen worden door hongerigen van daar..
Komt boontje om z'n loontje ?
Ik vrees wel, dat met de huidige mondiale machtsverhoudingen dit een ongezonde zaak is, of wordt.
En nog steeds liggen vooral politici hier half bedelend geknield de Chinese markt verder te mogen betreden, en boden malloten de laatste decennia, trots maar dom, gratis onze technologie aan. Vooral ook landbouwtechnologie..
(Elke Zeeuwse burgemeester is inmiddels naar China geweest om te 'netwerken'. De druiloren. Resultaat: niente, nada, rien du tout...)
Ze zijn er ook minder in geinteresseerd, en lopen straks op ons (EU) voorruit, ook nog een gesterkt door gekochte loyaliteit in Afrika en in Zuid-Amerika.
Sterker: ik voorspel dat ze de internationale markten voor voeding op termijn gaan beheersen = dicteren.
De enige zaken waar ze nu (nog) wel in geïnteresseerd zijn in de EU, is de voor hen zeer lucratieve dump hier van vooral onnodige junk omdat wij geloven 'de wereld te kunnen redden' met het waanidee, dat overconsumptie goed is voor de economie, en de luxe design dingen (die wetmatig in een succesvolle economie vervangen gaat worden door eigen betere concepten * ) en wat wijngaarden..
Proficiat, China !
* mooi voorbeeld is de Duitse lenzen techniek en uiteindelijk die in enkele decennia overgenomen werd door Japan, Korea en China, die daarna de top-techniek voor fototoestellen leverden.
En die'slim' innoveerden naar digitale fotografie.
(Zelfs Hasselblad gaat over in Chinese handen; begreep dat ze aandelen over nemen)
Wij maken verdomme haast niets meer zelf.
Kan iemand me vertellen wat gerekend naar het BNP het percentage is van onze 'circulaire-dienstenservice-economie' (een vorm van economische zelfbevlekking) aan elkaar ten opzichte van het geheel ?