Sinds 3 weken blokkeert China de invoer van buitenlandse, vooral Franse kazen zoals Camembert of Roquefort. Volgens importeurs zouden de Chinezen hun voedselveiligheidsregels aangescherpt hebben waardoor zachte, schimmel- en geitenkazen niet meer doorgelaten worden. Voor de meeste (half)harde kazen, zoals Gruyère en Emmentaler, geldt de beperking niet. Ook smeerbare kaasjes zoals Saint-Moret én de Italiaanse Mozzarella komen het land nog wel in. De maatregel zou bedoeld zijn om de Chinese zuivelindustrie te beschermen, "Maar de beperking is zo strikt dat het op protectionisme lijkt", zegt een grote importeur op 20Minutes.

Dat laatste is denkbaar. China probeert zijn eigen productie en dus de markten daarvoor op gang te krijgen. Toch is dat niet de enige mogelijke verklaring voor de opstelling van China. Het land kan angst hebben voor de biologische processen in en op voedsel. Wie weleens Amerikanen op een Franse markt naar Franse kaas - waar de blauwe haren op kunnen groeien - heeft zien kijken en de gruwel in hun ogen heeft gezien, kan het zich voorstellen. China bouwt gestaag aan een goed voedselveiligheidskader en oriënteert zich op de meest verstandige praktijken. Voedselveiligheid is een issue waar zelfs autoriteiten wisselende meningen over kunnen hebben. Voor voedselautoriteiten in ontwikkeling, zoals de Chinese geldt dat nog wat sterker. Franse en rauwmelkse kazen blijven ook in de Westerse wereld onderwerp van gesprek en het moet worden gezegd: ze hebben goede en kwaaie kanten. Ze kunnen namelijk goed zijn voor je darmen, maar je ook ziek maken. Dat laatste komt weinig voor, maar het risico is niet helemaal nul.
Dit artikel afdrukken