Dat laatste is denkbaar. China probeert zijn eigen productie en dus de markten daarvoor op gang te krijgen. Toch is dat niet de enige mogelijke verklaring voor de opstelling van China. Het land kan angst hebben voor de biologische processen in en op voedsel. Wie weleens Amerikanen op een Franse markt naar Franse kaas - waar de blauwe haren op kunnen groeien - heeft zien kijken en de gruwel in hun ogen heeft gezien, kan het zich voorstellen. China bouwt gestaag aan een goed voedselveiligheidskader en oriënteert zich op de meest verstandige praktijken. Voedselveiligheid is een issue waar zelfs autoriteiten wisselende meningen over kunnen hebben. Voor voedselautoriteiten in ontwikkeling, zoals de Chinese geldt dat nog wat sterker. Franse en rauwmelkse kazen blijven ook in de Westerse wereld onderwerp van gesprek en het moet worden gezegd: ze hebben goede en kwaaie kanten. Ze kunnen namelijk goed zijn voor je darmen, maar je ook ziek maken. Dat laatste komt weinig voor, maar het risico is niet helemaal nul.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Stinkkazen mogen China weer in, schrijft De Tijd. Bijna 2 maanden lag de import van kazen als camembert, brie en roquefort stil. De Chinese gezondheidsautoriteiten waren er niet van overtuigd dat de bacteriën in de Europese kaasproductie wel 'legaal' waren. Direct overleg tussen vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Chinese gezondheidsautoriteiten heeft "een doorbraak" opgeleverd. Het embargo is met onmiddellijke ingang opgeheven.