De afgelopen 15 jaar kromp een aantal haaienpopulaties tot maar 2% van hun omvang. Wereldwijd worden steeds meer haaien bejaagd om hun vinnen. Van de jaarlijks 100 miljoen gevangen haaien, worden 73 miljoen dieren uitsluitend vanwege hun vinnen gedood.

Haaienvinnensoep is in China en Azië een traditioneel gerecht, én een symbool voor welstand en luxe, schrijft Knack. Daarin lijkt een kentering te komen. De Amerikaanse wildbeschermingsorganisatie WildAid constateerde op basis van eigen onderzoek dat in de Chinese stad Guangzhou, het centrum van de haaienvinnenhandel, de verkoop van haaienvinnen de afgelopen 2 jaar met 82% gedaald zou zijn.

Het cijfer is mogelijk geflatteerd, maar bij de consument is wel degelijk minder interesse merkbaar, zeggen ook handelaren. Waarschijnlijk is, naast druk vanuit internationale NGO's en actiegroepen, de anti-corruptiewetgeving van de Chinese overheid een bepalende factor. Sinds 2012 is het in China verboden om haaienvinnensoep te serveren bij staatsgebeurtenissen.
Knack - Vraag naar haaienvinnen stort in elkaar
Reageer
  • Deel
Druk af