Volgens de Chinezen krijgen de Australische boeren overheidssubsidies en brengt het land zijn gerst tegen dumpprijzen op de Chinese markt, schrijft het Financieele Dagblad.
Australië is de grootste exporteur van gerst naar China. Meer dan de helft van wat het land jaarlijks aan gerst exporteert, gaat naar China. Van de slachthuizen zijn de importen opgeschort omdat ze niet zouden voldoen aan de label- en certificeringseisen. De 4 slachthuizen verwerken jaarlijks meer dan een vijfde van de Australische rundvleesexport naar China. Ook suggereerde de Chinese ambassadeur in Australië dat Australische toeristen en studenten dit jaar mogelijk minder welkom zijn in China en dat Chinese consumenten geen Australische wijn meer blieven, aldus Bloomberg.
Wapengekletter
De reden voor al dit wapengekletter? Een 'agressieve diplomatieke campagne' als tegenwicht tegen de beschuldiging dat Covid-19 zijn oorsprong vindt in China, schrijft de Financial Times. Met hand en tand verzette China zich de afgelopen weken tegen een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van de pandemie. Australië nam het voortouw voor zo'n onderzoek en vond inmiddels 100 medestanders.
De druk op China nam toe. Tot gisterenavond. Toen zegde president Xi Jinping ineens alle medewerking aan zo'n onderzoek toe, aldus De Tijd. Volgens Xi heeft "China altijd met openheid, transparantie en verantwoordelijkheid gehandeld." Xi sloeg meteen nog een gehaaide diplomatieke slag: hij kondigde aan dat China $2 miljard doneert aan de WHO om de coronapandemie te helpen bestrijden. De afgelopen 2 jaar droeg China $86 miljoen bij aan de WHO.
Maar de handelsbarrières zijn daarmee niet van tafel. Richard McGregor, een analist bij de denktank Lowy Institute, is er helder over: "Australië moet hier luid en duidelijk tegen protesteren, niet alleen voor zijn eigen export, maar ook om andere landen wereldwijd eraan te herinneren dat dit is hoe China zich gedraagt als je ze tegen de haren instrijkt."
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat China met een vergeldingsactie komt omdat Australië het voortouw nam in het pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het het virus zou je haast denken dat China iets te verbergen heeft wat het daglicht niet kan verdragen. Ik denk als de waarheid naar buiten komt dat de chinese communistische partij zowel wereldwijd en als in China flinke imago schade oploopt. Zo probeert de chinese communistische partij de slachtpartij op het Tiananmenplein uit het geheugen van de Chinezen te krijgen.
Wouter, ik kan me vinden in je analyse. In de infantiele bewoordingen van Trump ziet het geopolitieke spel er ongeveer zo uit: jullie hebben ons pijn gedaan, daar zal ik jullie dan ook voor laten boeten .. hier! (uithaal). Praatjes helpen je niet.
Het verre oosten beantwoord dit met: o ja? Kom maar op, ik krijg je nog wel en voorlopig kom je er niet meer in.
Op Trump na verpakken de meeste machthebbers hun geopolitieke spel in chique bewoordingen. Een flinterdun verschil maar het klinkt wat minder hard.
Toch is het cynisch dat China economische en geopolitieke munt gaat slaan uit een monster dat het vrijwel zeker zelf heeft helpen creëren.
Na de SARS uitbraak in 2002 kon iedereen weten dat "wet markets" waar ook wilde dieren worden verhandeld een groot risico zijn voor de mondiale volksgezondheid. China heeft die handel toen korte tijd stil gelegd, maar al snel weer toegestaan. Sterker nog: het programma "How to get rich" heeft op de staatstelevisie [!] het houden van wilde dieren gepromoot als een snelle manier voor plattelandsbewoners om rijk te worden....
De regering heeft dus willens en wetens met biologisch vuur gespeeld. Volslagen onverantwoordelijk.
Dit is geopolitiek in tijden van corona.
Xi zei er bij dat het onderzoek pas mag beginnen als de crisis onder controle is. Nou, dat kan nog wel een paar jaar duren. Tijd genoeg om eventuele sporen uit te wissen.
Bovendien is het de vraag of het een onafhankelijk onderzoek wordt, zoals de Australische regering had geëist. Xi zegt te willen samenwerken met de WHO, maar die heeft hij zijn 2 miljard dollar extra afhankelijk maakt van Chinese medefinanciering.
Ook is onzeker of naar de oorsprong van het virus gaat worden gekeken. Volgens Time zou de evaluatie "...stop short of looking into contentious issues such as the origins of the new coronavirus."
Het is dus nog maar de vraag of de onderste steen boven komt. Terwijl de hele wereld daar toch recht op heeft.
Het lijkt er op dat Xi geopolitiek gezien Trump opnieuw te slim af is. En als China straks ook nog de slag om het eerste vaccin gaat winnen, wint het nog veel meer aan prestige en heeft het in een paar maanden tijd de geopolitieke aardverschuiving die al gaande was drastisch versneld. Het Rijk van het Midden nadert snel.