De bevolking van China zal misschien nog even blijven groeien, van ruim 1,3 miljard nu naar 1,44 miljard in 2029. Maar daarna begint een decennialange periode van ‘onstuitbare daling’. Dat voorziet de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen (CASS) in Peking in het ‘Groenboek over bevolking en arbeid’.

China vergrijst in snel; de beroepsbevolking zal de komende dertig jaar met circa tweehonderd miljoen mensen krimpen. De Academie adviseert de overheid daarom nu al beleid ontwikkelen om de "erg nadelige sociale en economische gevolgen" van deze ontwikkeling tegen te gaan, aldus de onderzoekers van de CASS. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

De krant baseert zich op de Chinese krant People's Daily. Uit eerdere berichtgeving in de Chinese Global Times blijkt dat de Academie mogelijk rooskleurige cijfers presenteert. Er zou nu al sprake zijn van een afnemend aantal geboortes; bovendien zou het aantal sterfgevallen groter zijn dan het aantal geboortes. De China Daily berichtte dat in de eerste negen maanden van 2018 11,6 miljoen sterfgevallen werden geregistreerd en slechts 10,3 miljoen geboortes.

Ecologisch gezien is krimp van de bevolking een goede zaak. Economisch gezien verandert het samenlevingen fundamenteel. Ook in Nederland is sprake van krimp onder de autochtone bevolking. Dat heeft ongewenste consequenties op sociaal en economisch vlak. In Café Weltschmerz legde demograaf prof. Jan Latten onlangs uit wat de uitdagingen zijn voor een krimpende samenleving.

Ned. Dagblad - Chinese bevolking gaat ?onstuitbaar? hard krimpen
  • Deel
Druk af