Marktonderzoeksbureau Mintel stelde vast dat de verkopen van consumptie-ijs in China tussen 2008 en 2014 met 90% groeiden. De VS bleven ver achter met een groei van 15% over dezelfde periode. In China werd vorig jaar voor $ 11,4 miljard ijs verkocht en daarmee stootte het land niet alleen in groei, maar ook in omzet de aloude koploper VS van de troon.

VS en China samen goed voor 40% wereldijsmarkt
De ijsomzet in de VS kwam in 2014 uit op $ 11,2 miljard, meldt DairyReporter. Ook in volume ging China de VS voorbij: in 2014 ging er 5,9 miljard liter ijs over de toonbank in China, tegen 5,8 miljard liter in de VS. Japan volgde op afstand met 784 miljoen liter, Rusland en Duitsland maakten de top-5 vol met respectievelijk 668 en 545 miljoen liter ijs.

Samen zijn de VS en China goed voor meer dan 40% van alle ijsverkopen wereldwijd. In 2014 bedroeg de mondiale ijsjesomzet zo'n $ 50 miljard, aldus Mintel.

Naar verwachting zet de groeispurt van de Chinese ijsconsumptie in 2015 onverminderd door, en komt het land uit op $ 12,6 miljard. De VS zal, voorspelt Mintel, uitkomen op $ 11,4 miljard.

"Stijgende inkomens en een zich steeds verder ontwikkelende retailinfrastructuur en koude-ketennetwerk stuwen de groei in de Chinese ijsjesmarkt", zegt Mintel-analist Alex Beckett. "Het ontwikkeltempo, in combinatie met de immense bevolking, laat zich steeds meer gelden op de Chinese ijsmarkt.". IJsproducenten hebben steeds minder reden zich tot het Westen, waar verkopen afvlakken, te beperken. Beckett: "Met het verschuiven van het zwaartepunt van de wereldeconomie weg van het Westen, krijgen grote ijsproducenten steeds meer argumenten om hun aanwezigheid en productontwikkeling in opkomende markten, vooral in Azië, te versterken." Dat betekent dat ook de ontwikkeling van nieuwe producten zich meer op Oosterse markten zal richten.

VS blijft koploper in consumptie per capita
Terwijl China de VS aftroeft in totaal volume en omzet aan ijs, blijft de gemiddelde Amerikaan de Chinees de baas. Volgens Mintel consumeerde de gemiddelde Amerikaan in 2014 18,4 liter ijs tegen gemiddeld 4 liter per Chinees.

Fotocredits: 'ice cream / パインヨーグルト', Kanko*
Dit artikel afdrukken