Vergeleken met de cacaoproductie van Ivoorkust en Ghana, legt het geen enkel gewicht in de schaal. Die twee Afrikaanse landen leveren 86% van de wereldwijde cacaoproductie, gevolgd door Brazilië (12%) en Trinidad-et-Tobago (2%). Maar toch haalt het berichtje van de meest noordelijke cacaoteelt ter wereld de media: Word wakker, twittert Jeune Afrique, want China verkoopt cacao aan België - hét chocoladeland van de wereld.



Wat is er aan de hand? Voor het eerst in zijn historie heeft China cacaobonen geëxporteerd naar België - in totaal 500 kilo. De cacaobonen zijn geteeld in de meest zuidelijk gelegen Chinese provincie Hainan, een eiland gelegen ter hoogte van de Kreeftskeerkring. Op het eiland is de Chinese Academie van de tropische landbouwwetenschappen gevestigd. Laat die zich nou, met het oog op de groeiende vraag naar cacao, gericht hebben op het uitbouwen van zijn cacaoplantage en onderzoek naar technologische ontwikkeling daarvan.

Nogmaals, 500 kilo is natuurlijk een zandkorrel in vergelijking met de 2 miljoen ton (2.000.000.000 kilo) die alleen al Ivoorkust oogst. Maar toch, schrijft Franceinfo, "we zijn van China spectaculaire prestaties gewend op allerlei terreinen..."

  • Deel
Druk af