Hoe het gesprek verliep? "Uitstekend," zei Trump met zijn gebruikelijke aplomb na afloop van de 80 minuten durende bijeenkomst: "Ik zou zeggen uitstekend. Zo goed als mogelijk. We praatten over heel wat zaken en we zitten weer op het goede spoor," Trump zei verder dat er 'voorlopig' geen nieuwe heffingen meer bij zullen komen, omdat China "ermee instemde een ‘enorme’ hoeveelheid Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Chinese media formuleren dat heel anders: volgens hen hoopt Trump dat China meer Amerikaanse goederen zal aanschaffen," schrijft De Tijd. Dat kan de Amerikaanse industrie weer even gerust stellen: halverwege juni stuurden honderden bedrijven president Trump een brief waarin ze hem vroegen op te houden met zijn handelsoorlog tegen China.

Maar van harde toezeggingen van Chinese kant lijkt in ieder geval geen sprake te zijn. Bovendien zijn goederen geen landbouwproducten, terwijl Trumps electorale basis deels afhangt van boerensteun. Amerikaanse boeren voelen zich door Trumps handelsoorlog tegen China in de steek gelaten omdat ze hun soja en varkens niet kwijt kunnen en er ook al geen ethanol (biodiesel) van kunnen maken. De $28 miljard subsidie die Trump zijn boeren ter beschikking stelde om het leed te verzachten, is geen oplossing wat de boeren betreft. Zij willen een vrije markt.

Trump zou verder bereid zijn de Amerikaanse maatregelen tegen de Chinese 5G gigant Huawei Technologies te verzachten en zijn dreiging alle nog niet met extra heffingen belaste Chinese importen te gaan belasten, op te schorten. Dat ligt echter gevoel bij de cultureel conservatieve achterban die hem via Steve Bannon in het zadel hielp als president.

De beide leiders lieten niets los over de andere pijnpunten die spelen in het conflict, de al dan niet faire manier waarop China buitenlandse bedrijven behandelt en de 'diefstal' van intellectueel eigendom. Of het einde aan de handelsoorlog nu echt in zicht komt, is zeer de vraag.

In de aanloop naar de G20 legde De Volkskrant uit wat voor Xi Jinping op het spel staat; het Financieele Dagblad deed hetzelfde voor Donald Trump. China lijkt een langere adem te hebben dan de VS. Trump zit met aankomende presidentsverkiezingen, morrende boeren en een boos bedrijfsleven. De calculerende president voor het leven Xi Jinping, zo analyseert het FD, minacht de wispelturige, niet rationeel opererende Trump en neemt liever de tijd om de conservatieve protectionist in zijn eigen land vast te laten lopen. Amerikaanse bedrijven hebben de website tariffs hurt gebouwd; Amerikaanse kiezers kunnen daar per seconde bijhouden hoeveel miljarden Trump hun economie al heeft laten verliezen door zijn oorlog tegen China.
Dit artikel afdrukken