"China is in hoog tempo bezig na het economisch wonder van de eeuw ook het klimaatwonder van de eeuw te bouwen. Nergens worden zoveel windmolens gebouwd en zonnepanelen geïnstalleerd als daar. Twee jaar geleden al kwam 35 procent van de Chinese elektriciteit van hernieuwbare bronnen: wind, zon en water. In Nederland is dat nu 14 procent", schrijft De Volkskrant vandaag.

Ondanks deze inspanningen is China nog altijd de grootste kolenstoker ter wereld. Het land blijkt zijn opgebouwde kolen-expertise inmiddels te exporteren. Van alle kolencentrales die wereldwijd in aanbouw zijn, wordt een kwart (mede)gefinancierd door Chinezen. In 24 landen staan 'Chinese' kolencentrales op stapel.

De Chinese expansie is ongunstig voor het klimaat. Niet alleen is steenkool van alle brandstoffen het meest schadelijk, de uitstoot van CO2 ligt twee keer zo hoog als die van gas. Ook bouwen de Chinezen vaak met verouderde technologie, die in China zelf al niet meer is toegestaan, bleek deze maand uit een rapport van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). Maar omdat andere financiers en ook ontwikkelingsbanken terughoudend worden met het financieren van kolencentrales, zijn Chinese financiers steeds vaker de enig overblijvende partij. Tot in Zuid-Afrika en Roemenië is China betrokken bij de bouw van nieuwe kolencentrales.

Verstandig lijkt het niet. Kolencentrales zijn duur en stroom van wind en zon wordt in snel tempo goedkoper. De wereld heeft al een overcapaciteit aan kolencentrales, met als gevolg dat ze maar half zo lang in bedrijf blijven als zou kunnen, meldde milieuorganisatie CoalSwarm. "Het is als elk jaar een nieuwe auto kopen. Verstandig investeren is het niet, maar de benzineconsumptie stijgt er niet door", besluit de krant.
de Volkskrant - China bouwt windmolens in eigen land... en kolencentrales in de rest van de wereld
  • Deel
Druk af