Het complex staat in de Chinese stad Mudanjiang, meldt RT. Het is de bedoeling dat de zuivelboerderij uiteindelijk 100.000 koeien gaat tellen.

De zuivelproductie is bedoeld voor de Russische markt. In het zuivelbedrijf nemen Zhongding Dairy Farming en het Russische Severny Bur deel. Het voer voor de koeien gaat geteeld worden op 100.000 hectare grond in zowel China als Rusland.

Zelfvoorziening
Sinds Rusland in augustus 2014 zijn grenzen sloot voor agrarische producten uit de EU, VS maar ook Australië, is het land naarstig op zoek naar andere importkanalen. Volgens de Russische minister van landbouw duurt het nog 7 à 10 jaar voor Rusland zelfvoorzienend zal zijn in zuivel. Dat verklaart waarom het land investeert in dit soort joint-ventures.

Het belang voor China ligt in de toegang tot landbouwgrond. Het land beschikt zelf over te weinig landbouwareaal om in de eigen voedselbehoefte te voorzien. Eerder deze maand berichtte RT over de Chinese Huae Sinban Company die voor 50 jaar 115.000 hectare Russische grond gaat leasen bij de grens met Mongolië en China. Het gaat om voormalige landbouwgrond (al 30 jaar verlaten) en weilanden.
Huae Sinban wil op de grond granen, oliehoudende zaden, veevoer en medicinale kruiden gaan verbouwen. Ook zijn er plannen voor het opzetten van kippen, vlees- en zuivelproductie. De producten zullen zowel in China als Rusland op de markt gebracht worden.

Fotocredits: 'China's Troubled Milk', Cory M. Grenier
Dit artikel afdrukken