Net als Dick trek ik steeds vaker (en langer) naar Zuid-Europa. Niet naar Frankrijk maar naar Italië. Niet naar een 'eigen huisje op het platteland' maar naar een 'geleende boerderij' die we inmiddels al jaren als 'onze wijnboerderij in Toscane' beschouwen.
Deze week heb ik bovenstaande video in elkaar gezet ter promotie van de Chianti-wijnen. Het gaat niet best met de verkoop van Chianti-wijnen. Grote inkopers kiezen steeds vaker voor goedkopere wijnen uit landen als Zuid-Afrika en Zuid-Amerika en de prijzen voor Chianti-wijnen blijven maar dalen. Met als gevolg dat veel wijnboeren in de Chianti-streek inmiddels meer inkomsten halen uit agritoerisme dan uit de verkoop van wijn.
Nu ben ik absoluut geen expert maar vraag ik me wel af of de Chianti-wijnen inderdaad veel te duur zijn verkocht de afgelopen jaren. En hebben de inkopers gelijk door over te stappen naar wijnen afkomstig uit andere landen als je kijkt naar prijs-kwaliteit verhouding? Ik vraag dit omdat mij dit jaar (opnieuw) een flinke hoeveelheid Chianti-wijn is aangeboden voor een paar euro per liter en ik met de vraag rondloop of het de moeite waard is om deze wijn te importeren naar Nederland. Iemand?
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Merci pour les compliments Marie France!
Sympa ce mini reportage en vacances dans les vignes de Toscane, plus un beau vigneron qui vous donne encore plus envie de déguster le Chianti
Dick, geniet nog even daar in Frankrijk en we bellen zodra je weer in het land bent!
Tsja Marco, ik ben bang dat die beleving prachtig is ....maar dat geldt vooral voor mensen die net als jij ook op - in jouw geval - Due Piani zijn geweest. Dààr zit dus ook het probleem: hoe bereik je mensen die die fles hier in de winkel als de zoveelste 'en nog weer een andere fles' op het schap zien staan. En helaas, zelfs een beter etiket is geen duurzame oplossing voor zo'n vraagstuk. Prijs en kwaliteit spelen dan een rol. Boven de 5 euro is het grootste deel van de markt al lang afgehaakt (de gemiddelde prijs van een fles wijn ligt nl. in Nederland al jaren onder de 3 Euro).
Voor 3 euro kom je in Nederland best wat kwijt en kan het mensen allemaal niet zo 'bommen', maar dat zal de bedoeling wel niet wezen ;-)
Ik zit nog even op mijn Franse berg en ben na komend weekend terug. Onderwijl assisteer ik een groep succesvolle wijnmakers hier rond het fenomeen bloggen als democratisch én impactvol instrument. Zelfs zij hebben al de nodige problemen en willen een eigen kanaal! (naast de onzinnige bedragen die moeten betalen aan wijnmarketinginstituten die niets voor kleinere producenten doen, behalve dan de centen opstrijken uit de merkwaardige mix van centraal staatskapitalisme en provincialisme die Louis XI en XIV er heel lang geleden met succes hebben ingeramd. Het - technisch waarschijnlijke min of meer failliete - land zucht en kraakt onder dat systeem. Bloggen kan helpen - da's toch geinig nieuws! Hadden jullie trouwens ooit deze posting gezien op de site van de sympathieke vodcastende champagne-maker Tarlant?
Boeren kunnen óók bloggen en juist dàt kan ze geweldig helpen bij hun verkopen! Kwestie van .... beleving creëren icm zinvolle informatie :-)
Dank voor het compliment Aldo. Mee eens dat beleving een belangrijke factor is (althans bij mij!)
Dick & Ailko, ik zal een paar flessen meenemen. Wanneer ben je weer in Nederland Dick? Kom ik ze wel langs brengen en hoor ik graag of het de moeite waard is.