Syngenta neemt het Italiaanse bedrijf Valagro over. Valagro produceert al meer dan 40 jaar 'biologicals' - groene gewasbeschermingsmiddelen zoals nematoden, roofwespen en schimmels - maar is inmiddels vooral bekend vanwege zijn biostimulantia en 'specialty nutrients'. Het bedrijf haalde in 2019 een omzet van $175 miljoen en groeit jaarlijks gemiddeld 10% in omzet. Over de financiële details van de overname brengt Syngenta niets naar buiten. Het merk Valagro blijft bestaan in de markt voor groene gewasbescherming, schrijft BusinessWire.

Met de overname van Valagro positioneert Syngenta zich als een van de leidende bedrijven in de snelgroeiende markt voor biologicals. Naar verwachting zal die markt over de komende 5 jaar verdubbelen. De grootste speler op het gebied van natuurlijke bestrijdingsstrategieën is het Nederlandse bedrijf Koppert Biological Systems uit Berkel en Rodenrijs. Met een vermoedelijk omzet van inmiddels boven de €250 miljoen is het nog net iets groter dan Valagro.

Erik Fyrwald, ceo van Syngenta Group, kijkt uit naar de samenwerking met Valagro: "Deze overname onderstreept onze groeiambities op dit gebied en positioneert ons als een van de sterkste spelers op de wereldwijde markt voor biologicals. De investering maakt ook deel uit van onze toezegging van $2 miljard om boeren te helpen de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken en de duurzaamheid van de landbouw te verbeteren als onderdeel van ons Good Growth Plan."

Biostimulanten maken planten weerbaarder en resistenter tegen plagen, ziekten en droogte. Ze maken deel uit van het scala aan natuurlijke oplossingen voor ongediertebestrijding, ziektebestrijding en gewasverbetering dat wereldwijd aan belang wint om de transitie naar minder flora, fauna en water belastende landbouwproducties te realiseren. Volgens Syngenta slaat het bedrijf met de overname 4 vliegen in één klap: telers extra aanvullende middelen bieden om hun gewassen te beschermen door het managen van resistentie, het verbeteren van de de bodemgezondheid, verminderen van residuen in gewassen én tegemoet te komen aan de vraag van de consument.
Syngenta Group Acquires Leading Biologicals Company, Valagro
Reageer
  • Deel
Druk af