“Gooi niks in de vuilnisbak zonder je af te vragen waarom.” Dat zegt Seppe Nobels, bekroond groentechef en chef-kok van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen, in De Morgen. Volgens Nobels kunnen we bloemkoolbladeren, wortelloof en venkelstelen prima eten.

De chef-kok ging de boer op en ontdekte dat de knol van een venkel maar 30% van de plant is. Nu maakt Nobels plantaardige tagliatelle van de venkelwortels en de jonge takken bakt de kok als asperges. Ook kun je aardappelschillen frituren tot chips en bouillon maken van uienschillen.
‘Gft-afval’ is niet alleen lekker, maar vaak ook gezond. In de schil van watermeloen zit een bloeddrukverlagende stof, citrulline. De witte vliesjes van sinaasappels werken ontstekingsremmend en verlagen het cholesterolgehalte.

Wat we van de groenten eten, is deels cultureel bepaald. In Nederland eten we bijvoorbeeld de radijzen en in India het radijsloof. Om de gehele plant te leren waarderen, helpt het om (met de kinderen) vaker de boerenvelden te bezoeken. Volgens chef Nobels wil de supermarkt consumenten dat niet leren omdat die alleen de populairste, meest verse en kwalitatief beste groenten verkoopt. We leven nog in tijden van overvloed.
De Morgen - GFT bestaat niet: zo gebruik je alles van je groenten
  • Deel
Druk af