“Gooi niks in de vuilnisbak zonder je af te vragen waarom.” Dat zegt Seppe Nobels, bekroond groentechef en chef-kok van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen, in De Morgen. Volgens Nobels kunnen we bloemkoolbladeren, wortelloof en venkelstelen prima eten.
De chef-kok ging de boer op en ontdekte dat de knol van een venkel maar 30% van de plant is. Nu maakt Nobels plantaardige tagliatelle van de venkelwortels en de jonge takken bakt de kok als asperges. Ook kun je aardappelschillen frituren tot chips en bouillon maken van uienschillen.
‘Gft-afval’ is niet alleen lekker, maar vaak ook gezond. In de schil van watermeloen zit een bloeddrukverlagende stof, citrulline. De witte vliesjes van sinaasappels werken ontstekingsremmend en verlagen het cholesterolgehalte.
Wat we van de groenten eten, is deels cultureel bepaald. In Nederland eten we bijvoorbeeld de radijzen en in India het radijsloof. Om de gehele plant te leren waarderen, helpt het om (met de kinderen) vaker de boerenvelden te bezoeken. Volgens chef Nobels wil de supermarkt consumenten dat niet leren omdat die alleen de populairste, meest verse en kwalitatief beste groenten verkoopt. We leven nog in tijden van overvloed.
De Morgen - GFT bestaat niet: zo gebruik je alles van je groenten
De chef-kok ging de boer op en ontdekte dat de knol van een venkel maar 30% van de plant is. Nu maakt Nobels plantaardige tagliatelle van de venkelwortels en de jonge takken bakt de kok als asperges. Ook kun je aardappelschillen frituren tot chips en bouillon maken van uienschillen.
‘Gft-afval’ is niet alleen lekker, maar vaak ook gezond. In de schil van watermeloen zit een bloeddrukverlagende stof, citrulline. De witte vliesjes van sinaasappels werken ontstekingsremmend en verlagen het cholesterolgehalte.
Wat we van de groenten eten, is deels cultureel bepaald. In Nederland eten we bijvoorbeeld de radijzen en in India het radijsloof. Om de gehele plant te leren waarderen, helpt het om (met de kinderen) vaker de boerenvelden te bezoeken. Volgens chef Nobels wil de supermarkt consumenten dat niet leren omdat die alleen de populairste, meest verse en kwalitatief beste groenten verkoopt. We leven nog in tijden van overvloed.
Ik vind eerlijk gezegd de stronken van bloemkool en (vooral) broccoli nog lekkerder dan de roosjes. Vooral rauw vind ik ze lekker, maar ik verwerk ze verder altijd (iets langere kook-, roerbaktijd dan de roosjes).
Van bloemkool heb ik ook 2x het blad uitgeprobeerd, maar dat vind ik niet te ..eten.
Schillen van sinaasappelen e.d. gebruik ik niet zoveel, met oog op de pesticiden. Je moet de koks te eten geen die ze zonder schoonmaken in hun eten gooien.
Het gebruik van de buitenste schillen van uien zijn heel bekend; het maakt een bouillon bijv. wat donkerder van kleur.
Ik heb ook gezien dat mensen in Indiaas eten bananenschillen verwerkten, schijnt lekker te zijn en bindt een saus bijv. Maar ook dat lijkt mij niet zo best met oog op pesticiden.
Kontjes en schillen van asperges zijn bijv. goed voor een bouillonnetje.
#4 Astrid,
Mijn echtgenoot doet daar gelukkig niet moeilijk over. Afgelopen week aten we een ovenschotel met bloemkool en op zijn voorstel heb ik daar eerder juist de roosjes vervangen door de in blokjes gesneden stronk(en).
#1, Joep, derde optie: drogen en verbranden. Op de composthoop gaan de bestrijdingsmiddelen het milieu in. Is wel veel werk.
Ik heb een keer van een kleinere broccoli de stronk in stukjes gesneden een meeverwerkt in mijn grecht, dat vond mijn man maar niks, die had zoiets van "dat ga je toch niet eten....." Tja, wat dan, broccolisoep vinden we niet lekker. En een konijn mag geen koolsoorten heb ik ooit eens gehoord, mocht je zo'n beest al hebben.
Iets dat ik wel vreemd vind is dat mensen de stronken van bloemkool en broccoli weggooien of bananen die erg rijp zijn.
Gisteren zag ik bij Food CIA dat ze in Spanje complete sinaasappelen pureren, dus inclusief schil + pitten. Vervolgens gaat die puree naar Engelan, waar het verwerkt wordt tot limonadesiroop.