Engeland zit dicht. Om de verspreiding van de nieuwe virusvariant tegen te gaan, sloot gisteren eerst Nederland de grens voor personenverkeer uit Engeland. Datzelfde besluit namen ook België en Italië. In eerste instantie voor het vliegverkeer, maar later ook voor de Kanaaltunnel en de veerboten.

Voor het vrachtverkeer heeft dat grote gevolgen. Met het oog op de naderende brexit - die nog steeds zonder deal per 31 december in zou kunnen gaan - werden de rijen vrachtauto's richting Kanaaltunnel al steeds langer. Vannacht sloot Frankrijk de grenzen ook voor vrachtverkeer vanuit Engeland. Het gevolg: chaos.

Dagelijks gaan er 10.000 vrachtwagens door de tunnel. Die moeten nu ook per veerboot, maar kunnen dan niet terug. Volgens Klaas Johan Osinga, beleidsadviseur Internationale Zaken van LTO Nederland, "kan het niet anders dat de handel in agrarische producten, en zeker dagverse snijbloemen en groenten, wordt getroffen," aldus Nieuwe Oogst. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland raadt het vrachtwagenchauffeurs voorlopig af naar Groot-Brittannië te gaan.

Zowel aan Britse als Europese zijde van het Kanaal vindt vandaag crisisoverleg plaats over een gecoördineerde aanpak op het gebied van transport van en naar het VK. Door de virusmaatregelen is Engeland volledig geïsoleerd geraakt, 'voor het eerst in tientallen jaren', schrijft de NOS.
Nieuwe Oogst - Chaos bij grenzen VK treft agrarische handel
Reageer
  • Deel
Druk af